Ve Stockholmu se demonstranti dobývali na íránskou ambasádu

Stockholm - Několik desítek demonstrantů se pokusilo proniknout na pozemek íránské ambasády ve švédském Stockholmu. Uvedla to tamní televize STV. Před velvyslanectvím protestovalo asi 150 lidí proti výsledkům nedávných íránských prezidentských voleb. Poté demonstranti vtrhli do komplexu úřadu, zde zranili jednoho zaměstnance ambasády.

Měla to být poklidná demonstrace, na které chtělo před budovou íránského zastupitelského úřadu asi 150 lidí vyjádřit nesouhlas se situací v Íránu. Akce se ale zvrhla, když se skupina protestujících pokusila vniknout do komplexu ambasády. Proti davu zasáhla policie, to už ale někteří demonstranti prolomili plot okolo budovy.

Při útoku napadli podle agentury AFP jednoho zaměstnance ambasády, ten utržil několik ran. Zraněný pracovník byl ošetřen na velvyslanectví. Poté pokračovala akce za dohledu policie.

Telefonát Tomáše Sniegoně (zdroj: ČT24)

Demonstranti protestovali proti výsledku nedávných prezidentských voleb v Íránu, v nichž zvítězil stávající konzervativní prezident Mahmúd Ahmadínežád. „Prosím, pomozte nám osvobodit Írán od teroristického režimu,“ vyzývali na jednom z transparentů.

Írán v současnosti čelí mezinárodní kritice kvůli krvavému potlačení protestů proti výsledkům prezidentských voleb v zemi. Poražení kandidáti výsledky zpochybnili a žádali anulování voleb, íránská rada dohlížitelů, nejvyšší ústavní orgán země, však dnes hlasování označila za regulérní.

Vydáno pod