Miliardář Berezovskij dostal v Rusku 13 let vězení

Moskva - Ke 13letému trestu byl v nepřítomnosti v ruském Krasnogorsku odsouzen miliardář Boris Berezovskij. Údajně tuneloval automobilku Avtovaz. Podle verdiktu si měl z jejího majetku přivlastnit 58 milionů rublů. Berezovskij žije v exilu ve Velké Británii a Moskva žádá jeho vydání. Ruský soud ho už dřív v nepřítomnosti odsoudil k šestiletému vězení za tunelování letecké společnosti Aeroflot.

Druhý obviněný v procesu, Julij Dubov, dostal devět let vězení. Oba odsouzení by si měli trest odpykat v trestném táboře s normálním, tedy nikoli zostřeným režimem. Zatím není jasné, jestli se budou odsouzení odvolávat. Ruské úřady nicméně na základě tohoto rozsudku znovu podají žádost o vydání Berezovského z Británie.

Moskva již několikrát požadovala od Londýna vydání Berezovského, dosud však neúspěšně. Británie totiž uprchlému miliardáři poskytla v roce 2003 politický azyl.

Berezovskij byl kdysi jedním z nejvlivnějších oligarchů a byl přítelem prezidenta Borise Jelcina. Ve svých rukou soustředil v 90. letech některá významná média, ale po nástupu Putina k moci se dostával do stále větších problémů. Nakonec se zbavil významné části svého majetku a odešel do londýnského exilu. Nyní je ostrým kritikem Putina. V seznamu nejbohatších lidí světa stále figuruje, s majetkem v hodnotě 1,3 miliardy dolarů byl loni na 897. místě.