V Íránu bylo po schůzce s Músávím zatčeno 70 profesorů

Teherán - Sedmdesát univerzitních profesorů v Íránu bylo zatčeno poté, co se setkali s Mírem Hosejnem Músávím, poraženým kandidátem v nedávných prezidentských volbách. Po několika hodinách byli až na čtyři zase všichni propuštěni. Informaci o tom přinesla internetová stránka blízká Músávímu. Tento klíčový muž protestů proti výsledkům hlasování na ní uvedl, že je pod tlakem, aby změnil svůj požadavek na zrušení výsledků voleb.

Profesoři patřili mezi ty, kdo pro Írán žádají liberálnější formu vlády, a s Músávím se sešli ve středu večer. Až na čtyři jsou už všichni na svobodě; Músávího stránka o nadále zadržované čtveřici neuvádí žádné podrobnosti.

Za poslední dva týdny íránská policie a milice zatkly zřejmě stovky demonstrantů a aktivistů protestujících proti výsledkům prezidentských voleb, které podle opozičních kandidátů provázely podvody. Íránská vláda rovněž zřídila zvláštní soud, jenž má řešit případy lidí zatčených během demonstrací z posledních dnů. Pohrozila jim tvrdými tresty. Protesty si vyžádaly životy zřejmě až 20 civilistů a podle dnešních zpráv íránské televize Press TV zemřelo i osm členů dobrovolných milicí, které demonstrace rozhánějí.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Músáví dnes poprvé přiznal, že je pod zvyšujícím se tlakem úřadů. Má ustoupit od požadavku zrušení voleb a dostává se do stále větší izolace. „Od požadavku zajistit práva Íránců neustoupím,“ napsal. Hodlá prý přinést důkazy o volebních podvodech, ale neupřesnil, jak. Odpovědnost za krveprolití, které provázelo protesty, podle něj nesou ti, kdo stojí za volebními podvody. Odmítl tvrzení úřadů, podle nichž je hlavním organizátorem protestů Západ.

Ahmadínežád: Obama udělal chybu

Znovuzvolený íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád dnes vyzval svůj americký protějšek, aby se nevměšoval do vnitřních záležitostí Íránu. Zareagoval tak na prohlášení Baracka Obamy, který řekl, že je zděšen a pobouřen z povolebního násilí v Íránu.

„Pan Obama udělal chybu, když tohle řekl. Ptám se, proč se chytil do této pasti a říká věci, které říkával jeho předchůdce Bush,“ okomentoval to podle agentury Fars Ahmadínežád. „Chcete s námi mluvit tímto tónem? Jestli je toto váš postoj, tak se nemáme o čem bavit,“ dodal íránský prezident.

Ahmadínežád čelí protestu i mezi poslanci, 105 z celkových 290 íránských poslanců nepřišlo na oslavu jeho vítězství v nedávných volbách. Podle pozorovatelů to svědčí o tom, jak rozdělená íránská politická scéna po volbách je.
Podle BBC stovky protivládních aktivistů skončily během protestů, které trvají od 12. června, ve vězení, 17 lidí při nepokojích v ulicích zemřelo. Do ulic vyšli příznivci poraženého kandidáta Míra Hosejna Músávího, kteří tak chtěli vyjádřit nesouhlas s výsledky voleb. V nich drtivě zvítězil Ahmadínežád, který podle oficiálních výsledků získal víc než 63 procent hlasů. Opozice ale tvrdí, že volby provázely podvody.

Nejvyšší íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí ve středu prohlásil, že on ani íránské úřady neustoupí síle ulice a že výsledky voleb, z nichž vyšel vítězně dosavadní konzervativní prezident Mahmúd Ahmadínežád, se rušit nebudou.