V Rakousku velká voda opadá, Albertina stěhuje své skvosty

Vídeň - Hladiny Dunaje a dalších řek na severu Rakouska začaly mírně klesat a situace se pomalu uklidňuje. Mnohá místa ale zůstávají stále pod vodou. Záplavy se v noci posunuly i na jihovýchod země. V Polsku voda zaplavila sklepy, silnice a někde i domy. Na Slovensku platí na Dunaji druhý povodňový stupeň. V Česku je nejhorší situace na severní Moravě, kde si záplavy vyžádaly deset obětí. Rozmary počasí trápí i další země ve střední a jihovýchodní Evropě.

Vydatné deště, které trvají v Rakousku už od pondělka, v noci na dnešek polevily. Podle hydrologů je ale situace na mnoha místech nadále kritická. Mírné zlepšení zaznamenali odborníci na Dunaji. Jeho hladina mírně klesla a dostala se pod výstražné značky. Navzdory pokračujícímu dešti by mělo vody v korytě ubývat. Situace se zlepšila i na velkých přítocích Dunaje. Dnes ráno jimi prý protékala pětiletá až třicetiletá voda. Uzavřeny jsou v zemi stále některé silnice a okolí Amstettenu pod Alpami zůstalo kvůli vodě nadále odříznuto od světa.

Zatímco na severu Rakouska se situace většinou mírně zlepšuje, velká voda se přesunula do dalších oblastí. Sužuje nyní i jih a jihovýchod země. Lijáky sice ustaly, ale někde se prolomily hráze. Na jihozápadě země pak vystoupily kolem půlnoci toky ze břehů. Brzy ráno se už stav ale začínal mírně zklidňovat.

Albertina stěhuje vzácné obrazy

Velká voda straší i Vídeň. Stěhuje se tu depozitář galerie Albertina, v němž jsou práce Klimta, Dürera, Michelangela, Picassa a dalších slavných autorů. Albertina kompletně vyklízí podzemní depozitář, do kterého pronikla dešťová voda. Do bezpečí pracovníci přepraví celkem 950 000 děl.

Podle vedení galerie voda poškodila zatím jen stovky obalů, v nichž jsou obrazy uloženy. „Nepřipustíme ani to nejmenší riziko. Dokud nevíme, kudy se tam voda dostala, musíme počítat s tím, že se tam může dostat znovu,“ uvedl ředitel galerie Klaus Albrecht Schröder. Na podrobné informace o stěhování děl uvalila galerie embargo - má obavu z možnýh pokusů o krádež.

Těžkou hlavu dělá Dunaj také pořadatelům festivalu na Dunajském ostrově, na němž by od pátku do neděle mělo vystoupit na 2000 umělců na 13 pódiích. Dnes se organizátoři rozhodnou, zda Donainselfest zruší. Bylo by to poprvé za 26 let jeho existence.

Situace kritická na několika místech Polska

V Polsku je po nočních bouřkách nejhorší situace na jihu země, kde se vylila ze břehů řada menších toků. Zatopeno je několik stovek domů. V okolí města Jelení Hora na polské straně Krkonoš a v Kladsku v noci stavěli lidé protipovodňové bariéry. Znovu začala stoupat hladina Odry v jihopolském Opole. Prudké srážky dnes zasáhly také severovýchod země.

Na polské straně Krkonoš a Tater jsou neprůjezdné komunikace. Objížďky jsou i na silnici první třídy mezi Katovicemi a jihopolským městem Bielsko-Biala. Kvůli zatopenému nádraží ve městě Czechowice-Dziedzice mají zpoždění mezinárodní rychlíky, které jedou z Prahy a Vídně do Krakova. Meteorologové varují, že se situace zejména na jihu Polska může ještě zhoršit. Intenzivně pršet má do pátečního večera.

U Bratislavy dnes ráno Dunaj dosahoval 7,5 metru. Platí tu druhý povodňový stupeň. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pro Podunajskou nížinu varování před povodněmi. Už ve středu se u slovenského hlavního města vylila ze břehů řeka Morava a zaplavila pole.