Ministr Kohout v Izraeli neschválil budování v židovských osadách

Jeruzalém - Evropská unie považuje výstavbu v židovských osadách na palestinském západním břehu Jordánu za významnou překážku míru na Blízkém východě. Při svých dnešních schůzkách s izraelskými a palestinskými představiteli to řekl český ministr zahraničí Jan Kohout.

Šéf české diplomacie se dnes sešel s izraelskými ministry zahraničí a obrany Avigdorem Liebermanem a Ehudem Barakem a také s palestinským premiérem Salámem Fajadem. Přijala ho rovněž minulá ministryně zahraničí a nynější šéfka opozice Cipi Livniová.

Kohout ocenil projev, v němž premiér Benjamin Netanjahu nedávno přiznal Palestincům právo na stát. Řekl, že v rámci Evropské unie je „tato skutečnost vnímána jako první a významný krok pro nalezení mírového řešení na Blízkém východě“.

Poukázal rovněž na to, že díky angažovanosti současné americké vlády je mírový proces v jedinečné situaci.

Americký prezident Barack Obama chce v izraelsko-palestinském usmiřování pokročit do dvou let. Izrael ale přes naléhání USA odmítá zmrazit výstavbu v existujících osadách na západním břehu Jordánu. Dnes k tomu Netanjahua v Paříži vyzval francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Izrael právo na budování v osadách hájí tím, že musí zaručit důstojný život osadníkům, jejichž rodiny se přirozeným způsobem rozrůstají.

V Izraeli byly dnes ale zveřejněny vládní údaje, z nichž vyplývá, že v roce 2007 tvořili více než třetinu nových obyvatel osad přistěhovalci z Izraele a ciziny, tedy nikoli noví příslušníci osadnických rodin.

Podle agentury AFP vyústily neshody v otázce osad v diplomatickou roztržku, kvůli níž byla zrušena Netanjahuova schůzka s Obamovým zvláštním blízkovýchodním vyslancem Georgem Mitchellem. Měli se sejít ve čtvrtek v Paříži.