Stane se vdova po Haiderovi prezidentkou?

Vídeň - Svaz pro budoucnost Rakouska, který vedl Jörg Haider až do své tragické smrti, plánuje, že by se vdova po kontroverzním rakouském politikovi mohla stát prezidentkou. Strana teď hodlá pro kandidaturu jeho manželky získat také další opoziční partaje, občanská sdružení i jednotlivé osobnosti. Kdyby populární Claudie v prezidentských volbách uspěla, stala by se první ženou v čele alpské země.

Prezidentské volby budou v Rakousku až příští rok, přesto už ale toto téma plní stránky novin. A pozornosti bude nejspíš už jen přibývat, hlavně díky smělému plánu Svazu pro budoucnost Rakouska, který chce získat pro kandidaturu na prezidentský post nesmírně populární vdovu po Jörgu Haiderovi Claudii. Ta zatím na tuto výzvu neřekla ani ano, ani ne.

„Mluvil jsem s ní o tom. Zatím chce s rozhodnutím vyčkat, až bude jasné, koho postaví sociální demokracie a lidovci,“ komentuje to Josef Bucher, předseda Svazu pro budoucnost Rakouska.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Další kandidáti na prezidentský post - Fischer nebo Pröll

I sociální demokracie má totiž v rukou trumf. Chce navrhnout nynější hlavu státu Heinze Fischera. Ten si sice rozhodnutí, zda bude znovu kandidovat, nechával až na podzim, bude ho ale zřejmě muset oznámit ještě před prázdninami.


„Rakušané rádi volí stávajícího prezidenta, mají sklon k úctě k autoritám, a Fischer si nevedl zle, neudělal žádné velké chyby,“ uvažuje o šancích Fischera redaktor deníku Der Standard Gerald John.

Od lidovců zase zaznívá jméno českého souseda, dolnorakouského hejtmana Erwina Prölla. Ten ale dobře ví, že se v Rakousku zatím žádnému vyzývateli nepodařilo porazit znovu kandidující hlavu státu. Navíc, jeho synovec, současný vicekancléř Josef Pröll se podle rakouských médií obává, že by si voliči v případě strýcova úspěchu mohli říct, že jeden Pröll v čele země stačí.


Obliba obou velkých stran ale klesá a překvapení byla v posledních několika volbách spíš pravidlem než výjimkou.