Rumuni odjíždějí ze Severního Irska zpět do vlasti

Belfast - Sto Rumunů, kteří se v Belfastu v Severním Irsku stali terčem rasistických útoků, se rozhodlo, že pojedou zpět do vlasti. Podle ministryně sociálních věcí Margaret Ritchieové již 25 osob odjelo do Rumunska, dalších 75 se k tomu chystá. Jen 14 lidí se rozhodlo zatím zůstat v Severním Irsku. Kvůli rasistickým útokům v Belfastu policie zadržela celkem tři muže. Jeden z nich zůstává ve vazbě.

Podle mluvčí Rady Severního Irska pro etnické minority se chystá hned několik rodin najednou odjet do Rumunska už do konce týdne. Důvodem je strach před dalšími rasistickými útoky. Minulý týden totiž útočníci napadli jejich dům. Kameny a cihlami rozbili okna a dveře. Podle policie byl útok rasisticky motivovaný, protože většina Rumunů žijících v domě jsou Romové.

Asi stovka Rumunů se po útoku skrývala v místním kostele. I na ten ale někdo zaútočil. Policie v souvislosti s tímto incidentem zadržela 3 muže. Jeden z nich zůstává ve vazbě.

Rumuni našli nakonec azyl v místním kulturním centru. Nyní se ale rozhodli, že se vrátí zpět do vlasti. Cestu do Rumunska uhradí za rodiny úřady.

Výpady s rasistickým pozadím v Belfastu sílí od zápasu mezi polským a severoirským fotbalovým týmem, který se konal před třemi měsíci. Alespoň to tvrdí ředitel Severoirské rady pro etnické menšiny Patrick Yu. Násilí se znovu rozhořelo předminulý týden, když gangy pokřikující nacistický pozdrav napadly shromáždění proti rasismu. Podle šéfa rady pro menšiny se útočníci původně zaměřovali jen na Poláky. Po březnových útocích muselo své domovy opustit asi 40 polských rodin.