11 těl z havarovaného Airbusu identifikováno

Sao Paulo - Lékaři identifikovali prvních 11 těl ze zříceného francouzského letadla Airbus. Mezi nimi je pět mužů a pět žen brazilské národnosti. U jedenáctého těla úřady národnost nezveřejnily, oznámily jen, že šlo o muže. O zjištění totožnosti už byly informovány rodiny zemřelých, pro veřejnost ale zůstanou utajeny. Při letecké tragédii 1. června zemřelo všech 228 lidí na palubě. Záchranáři dosud našli 50 těl. Snaží se také vyzvednout části letadla, které by pomohly objasnit příčiny havárie. Vyšetřování je ale zatím bez výsledku.

Oběti byly identifikovány díky analýze DNA, k určení totožnosti také pomohly otisky prstů nebo záznamy od zubních lékařů. Vyšetřovatelé kromě ostatků obětí zkoumají i vytažené trosky letadla a zavazadla.

Celé pátrání má za cíl jediné - objasnit, co se vlastně před nehodou na palubě Airbusu stalo. Klíčem by se mohly stát černé skříňky, které zřejmě leží někde na dně v oceánu, ty ještě několik dní budou vysílat signál. Pátrací týmy proto dál pokračují v hledání.

Před polednem - Pátrání po příčinách nehody Airbusu (zdroj: ČT24)

Všechny dosud shromážděné informace nasvědčují tomu, že na palubě nedošlo k výbuchu, stroj se ale podle vyšetřovatelů rozlomil už ve vzduchu. Spekuluje se, že letoun měl technické potíže poté, co vletěl do bouře a možná ho zasáhl blesk. Další variantou potom je, že namrzla čidla rychlosti, která poté špatně ukazovala pilotům data. Letoun proto mohl letět špatnou rychlostí, ale piloti o tom třeba ani nevěděli. To všechno jsou ale zatím jen spekulace.