Karikatury Mohameda znovu vyvolávají násilí

Kodaň - Dva roky staré karikatury proroka Mohameda, které na protest  proti přípravě vraždy kreslíře Kurta Westergaarda nedávno znovu zveřejnily některé dánské listy, opět rozpoutaly protesty muslimů. Demonstrovalo se v Pákistánu, Íránu nebo pásmu Gazy, nepokoje hlásí i samotné Dánsko, jejich příčina ale není jistá. Před dvěma lety vedly masové protesty muslimů po otištění dvanácti karikatur v deníku Jyllands-Posten až k útokům na dánské ambasády. Zemřelo tehdy 50 lidí.

Muslimové považují opětovné zveřejnění karikatur za urážku náboženského cítění. Stejně jako před dvěma lety, kdy byly otištěny poprvé, vzbuzují kresby vlnu vášní. Dánská ambasáda varovala své občany, aby necestovali do Pákistánu. V Karáčí totiž stovky studentů islámu provolávaly hesla jako „Smrt karikaturistovi“, hořely tam i dánské vlajky. „Urazili city muslimů. Požadujeme, aby naše vláda okamžitě odvolala dánského ambasadora,“ myslí si student Zahid Yasin.
 
Stejný názor mají i tisíce Palestinců v Gaze. Předáci hnutí Hamas požadují, aby byl kreslíř postaven před soud a veřejně se omluvil. V Kuvajtu zase několik zákonodárců volalo po bojkotu dánského zboží. Demonstrovalo se také před dánskou ambasádou v Teheránu.
  
V samotném Dánsku - v Kodani a jejím okolí - hoří už několik nocí auta i kontejnery na odpadky. Několik lidí skončilo v policejních celách. Akce se udály téměř na minutu přesně ve stejném čase, a je proto pravděpodobné, že jsou organizované.
 
Zatím ale není jasné, jestli násilnosti v Dánsku skutečně souvisejí s karikaturami. Důvodem mohou být rozpory kvůli známé kodaňské čtvrti Nörrebro, kde před několika měsíci mladí aktivisté bojovali o takzvaný Dům mladých. Nepokoje totiž začaly už v neděli - dva dny předtím, než policie zatkla tři muže, kteří plánovali vraždu autora nejkontroverznější karikatury Mohameda s bombou místo turbanu. A tři dny předtím, než dánské deníky tuto karikaturu znovu přetiskly, aby demonstrativně ukázaly, že uznávají svobodu slova.

Muslimové v pásmu Gazy protestují proti znovuzveřejnění karikatur proroka Mohameda v dánském tisku.
Zdroj: ČT24