Bělorusko zavádí na hranici s Ruskem celní kontroly

Minsk - I když oficiálně Bělorusko a Rusko mají společnou celní a pohraniční unii, zavádí Minsk od zítřka opět kontroly na hranici s Ruskem. Jde zřejmě o reakci na rozhodnutí Moskvy o zákazu dovozu mléčných výrobků z Běloruska. V poslední době se také objevily informace, že Rusko chystá další hospodářská opatření namířená proti Bělorusku, která by se měla týkat plynu.

„Zboží přivážené z Ruska v kamionech a po železnici bude předmětem většího počtu inspekcí a dalších nových opatření počínaje středou,“ oznámil šéf běloruské celní služby Aljaksandr Špileuski.    

Roztržka mezi Moskvou a Minskem se rýsuje už určitou dobu a v posledních týdnech se rychle stupňuje. Minsk považuje za porušení spojenectví zdražení ruského zemního plynu v prvním čtvrtletí letošního roku.

Odveta za mléčnou nebo plynovou válku…

Minulý týden spor přerostl v „mléčnou válku“, když Moskva rozhodla o zákazu dovozu mléčných výrobků z Běloruska, protože prý nesplňují požadavky podle nového zákona.

Tento krok následoval přitom jen den poté, co běloruský prezident ostře kritizoval Moskvu, že zdržuje vyplacení úvěru ve výši půl miliardy dolarů a využívá toho k nátlaku na Minsk, aby uznal odštěpenecké gruzínské regiony Abcházii a Jižní Osetii.    

Tuto neděli pak Lukašenko zaskočil Kreml, když na protest proti „hospodářské diskriminaci“ nepřijel do Moskvy podepsat připravenou dohodu o vytvoření společných sil rychlé reakce takzvané Organizace dohody o kolektivní bezpečnosti (ODKB), ve které si Moskva přeje vidět obdobu NATO či alespoň hlavní bezpečnostní nástroj v postsovětském prostoru.

Vydáno pod