Indiáni v Peru se bouří proti těžebnímu průmyslu

Peru - V Peru se rozhořela další etapa boje o Amazonii. Tamní indiáni se už dlouho bouří proti těžebnímu průmyslu, který podle nich ničí jejich životní prostředí i zdroje obživy. Peruánská policie se pokusila odstranit indiánské zátarasy na hlavní silnici, která vede do Amazonie. Při těchto prudkých střetech zemřelo na šedesát lidí. Na podporu indiánů vyšli do ulic demonstranti.

„Jde tam o takzvané východní svahy. Není to typická Amazonie, jedná se o takzvanou Horní Amazonii,“ řekl v pořadu ČT Světadíl etnolog Mnislav Zelený. Dle jeho slov v Latinské Americe toleruje tradiční indiánské teritorium jakákoli vláda, ale jen do období, dokud zde nevzniknou nějaké zájmy. Potom tu existuje snaha začít indiány přemisťovat. Tyto snahy těžařů jsou spojené se získáním cesty k ropě.

„Indiáni jsou národy, které žijí v úzkém provázání s přírodou a necítí se jako páni celého tvorstva. Podle toho se také chovají - to znamená, že nepracují, nevyrábějí a žijí stále, jako žili před tisíci lety. Jsou to národy, které nechtějí nic měnit, nic nemají a nic nechtějí,“ dodal Zelený.

Rozhovor s Janem Jeníkem a Mnislavem Zeleným (zdroj: ČT24)