Piráti nechali 14 mužů napospas moři, portugalská válečná loď je zachránila

Mogadišo - Portugalská válečná loď Severoatlantické aliance zachránila v Indickém oceánu námořníky přepadené piráty. Čtrnáctičlenná indická posádka malé nákladní lodi strávila v zajetí Somálců deset dní. Piráti jim ukradli nebo zničili komunikační zařízení a zásoby vody, paliva a potravin, Indové tak měli mizivou naději na přežití. Podle mezinárodní námořní organizace letos piráti zaútočili na více než 130 lodí, tedy vícekrát než za celý loňský rok. Větší množství útoků se ale také podařilo překazit.

„Bili posádku všude, i po hlavě,“ vypráví o útoku kapitán napadené lodi Ismail Abdurehman. Piráti z lodi odnesli téměř vše, vzali rádia, telefony, televize i dárky, které námořníci vezli svým rodinám. Na palubě nechali jen zbité muže, tři kuřata a kočku.

Portugalská loď našla indické obchodní plavidlo 20 námořních mil jihovýchodně od města Hobyo v Somálsku a poskytla mu jídlo a palivo. „Pravděpodobně by zahynuli, kdybychom je nenašli, neměli žádné zásoby,“ řekl důstojník z Corte Real Dario Precioso.

Za první polovinu roku 2009 bylo napadeno více lodí než za celý rok 2008. Jen 30 útoků však letos bylo úspěšných, loni to bylo 42.