Nástupce Kim Čong-ila je „vynikající soudruh“

Soul - Nejmladší syn severokorejského vůdce Kim Čong-wu, který s největší pravděpodobností nahradí Kim Čong-ila, dostal titul vynikající soudruh. Zahraniční média proto spekulují, že severokorejská vláda začíná kolem možného nového severokorejského vůdce pěstovat kult osobnosti.

Grandiózní tituly jsou totiž jeho součástí. Už dědeček Kim Čong-wua , zakladatel KLDR Kim Ir-sen, byl titulován „velký vůdce“. Jeho syn Kim Čong-il byl už za otcova života označován „drahý vůdce“. Nyní se tedy bude hledat přízvisko pro nového Kima.

Kim Čong-ilovi je teď 67 let a podle nepotvrzených dohadů loni utrpěl mozkovou mrtvici. Spekuluje se proto, že v zemi brzy dojde k předání moci. Kim Čong-wu je nejmladší ze tří synů nynějšího vůdce. Je mu asi 26 let. Údajně studoval ve Švýcarsku a mluví skvěle anglicky.

Jako o nástupci svého otce o něm před několika dny v japonské televizi NTV mluvil jeho nejstarší bratr Kim Čong-nam. Už předtím jihokorejský deník Tong-A ilbo napsal, že Kim Čong-il požádal severokorejské úřady v zahraničí, aby slíbily věrnost jeho nejmladšímu synovi.