Nejméně 46 žáků v Düsseldorfu má prasečí chřipku

Düsseldorf - Nejméně 46 žáků japonské školy v německém Düsseldorfu se nakazilo prasečí chřipkou. Podle düsseldorfského zdravotnického úřadu zůstane škola nejméně do konce příštího týdne uzavřena. Kvůli nákaze se zavírají školky a školy i jinde v Německu. Odborníci Světové zdravotnické organizace dnes zároveň zvýšili stupeň pandemického rizika na nejvyšší bod své šestibodové škály. WHO tak potvrdila vznik pandemie nové chřipky. Podle posledních údajů WHO bylo zatím celosvětově zaznamenáno 27 737 případů v 74 zemích světa včetně 141 úmrtí.

Většina nakažených dvanáctiletých žáků japonské školy v Düsseldorfu má jen slabší chřipkové příznaky. Dva z japonských školáků onemocněli ale vážněji. Všichni pacienti jsou v domácí karanténě, pečuje o ně místní japonská komunita. Odborníci podle zpravodajky ČT Hany Scharffové ale počítají s tím, že případů ještě přibude. Zatím není jasné, jak se mohla infekce do japonské školy dostat. Podle jedné z verzí to bylo z letiště, protože jedno z prvních nakažených dětí se nedávno vrátilo s rodiči letecky z dovolené. Düsseldorfskou japonskou školu navštěvuje zhruba 560 dětí.

Uzavřena zůstala na 10 dní i jedna mateřská škola v bavorském Mnichově poté, co lékaři potvrdili nákazu novým virem A(H1N1) u dvou tamních tříletých dětí. V pátek se nebude vyučovat ani v arcibiskupském gymnáziu v Kolíně nad Rýnem.

V Düsseldorfu zavřeli kvůli chřipce japonskou školu (zdroj: ČT24)

Podle Institutu Roberta Kocha bylo v Německu ve středu 86 nakažených, tento počet dnes už přesáhl stovku. V Bavorsku lékaři zaznamenali 22 případů a ve spolkové zemi Severní Porýní - Vestfálsko jsou čtyři desítky nakažených.

##GMAP:2047:Japonská škola v Düsseldorfu##  

Také v Hongkongu se uzavřely školy a školky

Školy a předškolní zařízení byly na dva týdny uzavřeny také v Hongkongu, kde se objevil první případ nákazy prasečí chřipkou u skupiny 12 školáků. Zdroj nákazy není jasný.

V Ženevě se dnes na mimořádné schůzce sešli experti Světové zdravotnické organizace (WHO), kteří zhodnotili šíření viru A(H1N1) a zvýšili stupeň pandemického rizika na nejvyšší bod své šestibodové škály. WHO tak potvrdila vznik pandemie nové chřipky. Mimořádná schůzka byla svolána po rychlém nárůstu počtu nakažených v Austrálii, kde lékaři zaznamenali už 1 263 případů. Pět lidí bylo přijato na jednotky intenzivní péče.

  • Japonská škola v německém Düsseldorfu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/922/92153.jpg
  • Jednání WHO autor: Wikipedia, zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/830/82955.jpg