Kaddáfího v Itálii čeká 700 žen a uzavření hospodářských dohod

Řím - Setkání se sedmi stovkami žen, italskými politiky a podnikateli a podepsání významných ekonomických dohod. Takový je plán třídenní oficiální návštěvy v Itálii, kterou dnes zahájil libyjský vůdce Muammar Kaddáfí. Je to jeho první návštěva v této zemi od roku 1969, kdy se ujal moci. Své hosty tradičně bude přijímat ve stanu, který si nechá v Římě postavit. Na letišti Kaddáfího přivítal italský premiér Silvio Berlusconi, který navštívil Libyi už loni v srpnu.

Kaddáfího doprovází 200členná delegace, v níž je také skupina libyjských podnikatelů. Itálie označuje návštěvu za historickou, nicméně se očekává i řada protestních akcí: jak proti Kaddáfího chystanému projevu v Senátu, tak proti dohodě obou zemí o boji proti nelegální migraci a porušování lidských práv v Libyi.

Od Kaddáfího setkání se 700 zástupkyněmi podnikatelských, politických a kulturních kruhů se ale podle spolupracovnice ČT Vědunky Lunardi nic zvláštního nečeká a půjde o obdobu schůzky s 1000 Francouzkami, která se uskutečnila v roce 2007.

Jan Petránek a Vědunka Lunardi o Kaddáfího návštěvě (zdroj: ČT24)

Itálie si cení společného boje proti nelegálním imigrantům

Itálie oceňuje spolupráci s Libyí především na poli nelegální migrace. V rámci dohody mezi Římem a Tripolisem z loňského srpna se libyjské úřady zavázaly posílit boj proti tomuto problému - především prostřednictvím společných hlídek na moři. Drtivá většina všech běženců, kteří připlouvají k italským břehům, totiž vyráží právě od libyjských břehů. Loni do Itálie dorazilo 36 900 imigrantů, což je o 75 procent více než v roce 2007. Počátkem května libyjské úřady poprvé přijaly zpět 227 uprchlíků.


Poslední překážku zlepšení vztahů mezi oběma zeměmi odstranila loňská smlouva, na jejímž základě se Řím zavázal, že zaplatí Tripolisu několik miliard dolarů jako náhradu škod za koloniální éru a dalších pět miliard dolarů (asi 84 miliard Kč) zde bude v příštích 25 letech investovat. Mimo jiné bude financovat i dálnici vedoucí od hranic s Tuniskem přes celou zemi až do Egypta. Další částky pak půjdou na odstranění min pocházejících z dob koloniální vlády. Za to Řím doufá, že získá smlouvy na dodávky energetických surovin, především libyjské ropy.

Libye získala nezávislost začátkem 50. let. Pod italskou nadvládou byla v letech 1911 až 1943. Zločiny spáchané během této doby stály životy tisíce Libyjců.

Lybijský vůdce Muammar Kaddáfí na třídenní oficiální návštěvě Itálie.
Zdroj: AP/ČTK
Vydáno pod