Záchranáři našli těla pasažérů francouzského Airbusu

Sao Paulo - Brazilské letectvo objevilo v Atlantiku asi 640 kilometrů severovýchodně od brazilského pobřeží dvě mužská těla a trosky ze zříceného Airbusu francouzské společnosti Air France. Letadlo s 228 lidmi na palubě se zřítilo v pondělí, když letělo z brazilského Ria de Janeira do Paříže. Air France nyní urychluje výměnu měřičů rychlosti na svých Airbusech. Stroje s nimi měly od loňska problémy způsobené zamrzáním. Objevily se spekulace, že za pondělní havárii mohou chybná data ze starých typů senzorů.

„Dnes ráno jsme z vody vyzvedli těla a trosky patřící letadlu Air France,“ uvedl mluvčí brazilského letectva. Stalo se tak v 8:14 místního času, tedy 13:14 SELČ. Mezi dnes nalezenými troskami bylo sedadlo se sériovým číslem patřícím hledanému letadlu, batoh, kyslíkové masky a kufr s palubním lístkem Air France.

Trosky i těla budou převezeny na brazilský ostrov Fernando de Noronha, kde se uskuteční jejich identifikace.

Záchranáři našli první oběti (zdroj: ČT24)

Do oblasti už připlulo několik brazilských lodí, ale panují obavy, že mnohá těla už klesla pod vodu nebo byla sežrána žraloky.

Brazilští záchranáři už ve čtvrtek z moře vytáhli trosky, o kterých se domnívali, že jsou z Airbusu francouzské společnosti. Později se však ukázalo, že z letadla nepocházely. 


Brazilské záchranáře má podpořit i francouzská ponorka a výzkumné plavidlo se dvěma speciálními miniponorkami, které jsou schopné dosáhnout hloubky až 6000 metrů. Hloubka v oblasti se údajně pohybuje kolem 3000 metrů.

Nehoda Airbusu 330 je nejhorší leteckou katastrofou od roku 2001 a patrně vůbec nejhorší v pětasedmdesátileté historii společnosti Air France.

Mapa
Zdroj: ČT24