Wildersova strana míří podle odhadů výsledků voleb do europarlamentu

Brusel/ Amsterdam - Nizozemská protiimigrantská Strana pro svobodu (PVV) kontroverzního politika Geerta Wilderse s největší pravděpodobností vstoupí do Evropského parlamentu. Podle jednoho z povolebních průzkumů získala ve volbách do EP kolem 17 procent hlasů. Podle tohoto průzkumu by tak Wildersova strana skončila v nizozemských eurovolbách druhá a obsadila by celkem čtyři europoslanecká křesla z celkových 25 nizozemských mandátů.

„Je to skvělé. V Evropském parlamentu se dostáváme z nuly na 4 křesla. Už se nemůžu dočkat, až budou příští nizozemské parlamentní volby,“ okomentoval to Wilders.

Ve volbách by podle prvních předvolebních odhadů měla zvítězit křesťanskodemokratická CDA současného premiéra Jana Petera Balkenendeho, která by měla získat 20 procent odevzdaných hlasů. Koaliční Strana práce (PvdA) by získala 12 procent hlasů a patřilo by jí třetí místo. K volebním urnám se v Nizozemsku dostavilo nakonec kolem 36,5 procent voličů. 

Takto velký úspěch Wilderse je nicméně překvapením, přestože se čekalo, že strana posílí. Průzkumy dávají volebním odhadům za pravdu. Popularita krajně kontroverzního politika roste. Nizozemce si získává hlavně tím, jak rozehrává protiimigrační nálady.

Wildersova strana postavila předvolební kampaň na tvrdě protievropské rétorice. Samotný předseda rezolutně odmítá například rozšíření o Turecko. A v Nizozemsku čelí žalobě kvůli svým protimuslimským výrokům.

Nizozemci jsou v Evropské unii výjimkou, protože zveřejňují předběžné výsledky ještě před uzavřením všech volebních místností v EU, což se stane až v neděli večer. To se sice nelíbí Evropské komisi, podle níž takový postup není legální, ale Nizozemci trvají na svém, že evropská legislativa hovoří o oficiálních nikoliv předběžných výsledcích.

Pětačtyřicetiletý poslanec nizozemského parlamentu je za hranicemi Nizozemska známý především svým kontroverzním filmem o koránu Fitna (Rozvrat), kvůli němuž má v současnosti problémy. Patnáctiminutový snímek, který odmítly vysílat holandské televize, má prý dokázat, že korán je „hrůzná a fašistická kniha,“ podněcující násilí a netoleranci vůči ženám a homosexuálům. Wilders již dříve požadoval, aby tato kniha byla zakázána, a přirovnal ji k Hitlerově knize Mein Kampf.

Geert Wilders, jehož Strana za svobodu má v nizozemském parlamentu devět míst, žádá uzavřít hranice muslimským přistěhovalcům a přimět ty, kteří jsou již v zemi, aby podepsali dohodu o úplném přizpůsobení. Dánské karikatury proroka Mohameda, které před třemi lety vyvolaly bouři protestů v islámském světě, umístil na své internetové stránce.

Navzdory jeho kontroverzním názorům nizozemský tisk oceňuje Wildersovy schopnosti dominovat politickým debatám, vyvolat je a získat pozornost pro své názory. Dokonce v prosinci 2007 byl Wilders nizozemským populárním rádiem NOS-radio zvolen politikem roku.

„Jen se projděte po ulici a uvidíte, kam to vede. Už nemáte pocit, že žijete ve vlastní zemi. Odehrává se tu bitva, ve které se musíme bránit. Než si toho všimneme, bude tu více mešit než kostelů,“ prohlásil mimo jiné Wilders. A také: „Umírněný islám neexistuje, tato víra je netolerantní a násilnická. Půlka koránu by musela být vytržena, aby tato kniha mohla dál zůstat v Nizozemsku, protože obsahuje hrozivé věci. Pokud by dnes žil, byl by prorok Mohamed loven jako terorista.“