Pátrání po zmizelém francouzském letounu pokračuje bez výsledků

Paříž - Ztracené francouzské letadlo záchranáři pořád ještě nenašli. Airbus společnosti Air France zmizel v pondělí nad ránem kdesi nad Atlantikem. Mezi 228 lidmi na palubě bylo nejvíc Francouzů, potom Brazilci, Němci i tři Slováci, celkem občané 27 zemí. Podle posledních informací českého ministerstva zahraničí nebyl v letadle žádný Čech. Experti už nečekají, že by někdo katastrofu přežil. Airbus A-330 mířil z brazilského Ria de Janeira do Paříže.

Péče o rodiny, známé a příbuzné cestujících, technické vyšetřování a pátrání po letounu - na to se teď soustředí společnost Air France. Bylo zřízeno krizové centrum pro rodiny cestujících, mají psychologickou pomoc a Air France jim nabízí i cestu do Brazílie, aby byli blíž záchranné operaci.

Oblast pátrání se zúžila na plochu deseti námořních mil zhruba v polovině trasy mezi Rio de Janeirem a Paříží. V těchto místech zahlédl pilot brazilského letounu na hladině Atlantického oceánu oranžové skvrny, které mohly být kusy hořícího letadla. „Pilot za letu v noci viděl na oceánu mnoho oranžových bodů. Je možné, že to bylo mnoho malých požárů zříceného stroje,“ uvedl mluvčí brazilské společnosti TAM Jorge Amaral.

Stroj zmizel z radarů v pondělí asi ve čtvrt na pět ráno našeho času přibližně 300 kilometrů od přístavního města Natal v severovýchodním cípu Brazílie. Letadlo předtím proletělo silnou turbulencí a údajně v něm došlo k silnému elektrickému zkratu. Podle odborníků muselo být příčin havárie hned několik.

Společnost Air France na dnešek neplánuje žádnou tiskovou konferenci, všechny síly se soustředí na hledání trosek letadla a starost o příbuzné pasažérů. Šance najít někoho z cestujících živého je téměř mizivá. Kapitán i posádka byli podle aerolinek velmi zkušení. Pět let staré letadlo prošlo podle společnosti kontrolou v polovině dubna bez jakékoli závady.