Při útoku na Ahmadínežádův úřad v íránském Záhedánu tři ranění

Teherán - Skupina ozbrojenců na motocyklech dnes na jihu Íránu střílela na kancelář volebního týmu prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. Byli přitom zraněni tři lidé, včetně jednoho dítěte. Informovala o tom íránská agentura IRNA. Incident se stal v Záhedánu, kde ve čtvrtek sebevražedný atentátník v šíitské mešitě zabil 25 lidí.

V Íránu se budou 12. června konat prezidentské volby a Ahmadínežád se v nich uchází o druhý mandát. Proti němu stojí tři další kandidáti, z nichž dva jsou příznivci reforem a jeden je konzervativec stejně jako nynější prezident.

K Ahmadínežádově kanceláři dnes přijeli střelci na motocyklech v 16:30 SELČ a začali na úřad pálit.

Podle Íránu stojí za útoky na mešitu USA a Izrael

Írán dnes připsal čtvrteční útok na záhedánskou mešitu Spojeným státům a Izraeli. Podle íránských úřadů se obě tyto země snaží vyvolat napětí mezi íránskou menšinou sunnitů.

Záhedán je střediskem provincie Sístán a Balúčestán, která leží na hranici s Pákistánem a v níž žije mnoho sunnitských Balúčů. Ministr vnitra na své webové stránce sdělil, že útočníci nebyli sunnité ani šíité. „Byli to Američané a Izraelci,“ tvrdil Sádek Mahsúlí. Podle jeho úřadu bylo při čtvrtečním útoku 145 lidí zraněno a tři podezřelí byli zatčeni.