Demonstrace v Tbilisi si vyžádaly několik zraněných

Tbilisi - V gruzínské metropoli Tbilisi se opět střetli demonstranti s policií. Útočníci v rozzuřeném davu pobodali tři policisty v civilu. Opozice odpovědnost za incidenty odmítá a tvrdí, že policie zbila nejméně sedm demonstrantů, kteří byli hospitalizováni se zraněními hlavy a nohou. Nepokoje oživila výzva gruzínské pravoslavné církve, aby se konaly předčasné volby nebo aby znepřátelené strany okamžitě začaly jednat. Opozice demonstruje už několik týdnů a žádá odchod prezidenta Michaila Saakašviliho. V opačném případě hrozí blokádou železniční dopravy a hlavních dálnic.

Podle obrázků, které vysílala gruzínská proopoziční televize Maestro, se střetly desítky demonstrantů a policistů, jedni i druzí byli vyzbrojeni holemi. Ve čtvrtek vyšly do ulic stovky lidí, shromáždily se nejprve u radnice, potom se vydaly k budově parlamentu a pochodovaly centrem gruzínské metropole.

Incident zvyšuje obavy, že většinou pokojné protesty by mohly přerůst v rozsáhlé nepokoje a vést k další destabilizaci situace v zemi. Do čtvrtka policie na demonstracích nezasahovala, ani když protestující zablokovali hlavní nádraží v metropoli. Úřady se chtějí vyhnout srážkám a obávají se, že jakékoli použití síly proti demonstrantům by dramaticky zvýšilo počet stoupenců opozice.

Vydáno pod