V Mexiku zatýkali starosty kvůli napojení na drogové gangy

Mexico City - Mexiko dál bojuje proti drogovým gangům. Při jedné z největších razií policie zatkla 27 členů místních samospráv, kteří spolupracovali s mafií. Je mezi nimi také 10 starostů, jeden soudce a ředitel policejní akademie. Jde o největší protikorupční zátah, který stát Michoacán na západě země zažil.

K zatčení místních představitelů došlo jen den poté, co policie dopadla také několik členů drogové La Familie - gangu, který v Michoacánu kontroluje trh s omamnými látkami.

Většina zadržených starostů je z měst v horské oblasti státu, byl mezi nimi i starosta Uruapánu. Zadržen byl také ředitel státní policejní akademie Mario Bautista i poradce zdejšího guvernéra. V síti uvízli i policejní velitelé. Zatčení se nevyhnulo ani úřadu generálního prokurátora v michoacánské metropoli Morelia, kde byli zatčeni jeho tři zaměstnanci. Všichni podezřelí se měli zaplést s drogovou mafií.

Policie tak pokračuje v boji proti obchodníkům s drogami, který vypukl po nástupu prezidenta Felipe Calderóna v roce 2006. Během tří let bojů s drogovými mafiány přišlo o život přes 10 tisíc lidí.