100 tisíc nových vojáků má zabránit návratu Tamilských tygrů

Kolombo - Srílanská armáda najme dalších 100 tisíc vojáků. Chce tak zabránit případným pokusům separatistické organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu o obnovení občanské války, která zemi sužovala přes 25 let. Skončila tento měsíc, kdy se armádě podařilo zabít všechny povstalecké velitele a osvobodila sever ostrova, kde byli v zóně bojů uvězněni i civilisté.

V současnosti má srílanská armáda asi 200 tisíc vojáků, kvůli obavám z návratu občanské války s tamilskými povstalci ale posílí na 300 tisíc vojáků. „V zahraničí mohou být lidé snažící se prosadit nového vůdce a vrátit se k boji,“ řekl velitel srílanské armády Sarath Fonseka. Podle něj jsou posily pojistkou, že pro LTTE nebude snadné vybudovat teroristickou skupinu, jako to udělali v minulosti.

Po porážce tamilských povstalců z minulého týdne, kdy vojáci zabili všechny tamilské velitele, armáda ještě pátrá po sebevražedných útočnících, kteří by se mohli ukrývat v hlavním městě Kolombu nebo v jiných velkoměstech. Malé skupinky povstalců se navíc stále ještě skrývají v džungli.

Armáda také stále pátrá po jednom z nejvyšších představitelů tamilských tygrů - pašerákovi Selvarasu Pathmanathanovi, jehož hledá i Interpol.

Srí Lanka
Zdroj: ČT24