KLDR provedla jadernou zkoušku a odpálila tři rakety

Pchjongjang - Severní Korea dnes ráno uskutečnila druhou jadernou zkoušku a odpálila tři rakety krátkého doletu. Podle tamních médií šlo o úspěšný podzemní jaderný test. Korejský prezident I Mjong-bak v reakci svolal mimořádnou schůzku soulské vlády, uskuteční se mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN. Vážné znepokojení vyjádřily také Evropská unie, Rusko, Čína a USA. Prezident Barack Obama označil jaderné pokusy KLDR za hrozbu pro světový mír. Japonsko prohlásilo, že test je porušením rezoluce RB OSN číslo 1718, kterou mezinárodní společenství vyzvalo KLDR, aby podobné zkoušky neuskutečňovala.

„Korejská lidově demokratická republika 25. května úspěšně provedla další podzemní jaderný test jako součást opatření na posílení její nukleární síly na sebeobranu,“ uvádí se v prohlášení vydaném severokorejskou agenturou KCNA. Test byl prý proveden bezpečně a „na vyšší úrovni, pokud jde o explozivní sílu a technologii jeho kontroly“.

Síla výbuchu jako v Nagasaki

Ruská armáda v blízkosti korejských hranic měří úroveň radiace, podle ruských informací KLDR použila pumu o síle 20 kilotun. Jaderný výbuch prý byl podle Moskvy přibližně tak silný jako atomová bomba, kterou na konci druhé světové války USA svrhly na japonské město Nagasaki.

Jihokorejská meteorologická služba zaznamenala na území KLDR otřesy naznačující test v 02:54 našeho času. Podle amerického geologického ústavu USGS dosáhly síly 4,7 stupňů Richterovy škály.

Korea odpálila také tři rakety krátkého doletu 

Severokorejci dnes také zkušebně vystřelili tři rakety krátkého doletu. První raketu země-vzduch s doletem 130 kilometrů vypálili ze základny na poloostrově Musudan na severovýchodě země. Ze stejného místa KLDR letos 5. dubna odpálila raketu dlouhého doletu.

O dalších dvou raketách zatím nejsou známy bližší podrobnosti.

Svět protestuje a žádá zpřísnění sankcí, znepokojena je i Čína

„Severní Korea přímo a nezodpovědně provokuje mezinárodní společenství,“ řekl americký prezident Barack Obama, podle něhož Pchjongjang zvyšuje napětí a podlamuje stabilitu v severovýchodní Asii. 

K návratu k šestistranným jednáním dnes za české předsednictví vyzval po schůzce v Bruselu ministr zahraničí Jan Kohout.

Český ministr zahraničí Jan Kohout


„Jednoznačně odsuzujeme tento jaderný pokus především proto, že destabilizuje situaci na Korejském poloostrově a v celém regionu. Jedná se o porušení všech norem mezinárodního práva. Vyzýváme a chceme, aby mezinárodní společenství prostřednictvím Rady bezpečnosti urychleně reagovalo. Vyzýváme, aby se Korea vrátila bez podmínek k šestistranným jednáním.“

„Mezinárodní společenství bude přistupovat k Severní Koreji jako k partnerovi, když se bude chovat zodpovědně. Pokud ne, může očekávat jen opětovnou izolaci,“ vzkázal KLDR britský premiér Gordon Brown. Francie oznámila, že se svými partnery bude konzultovat zpřísnění sankcí vůči Pchjongjangu. Japonský premiér Taro Aso řekl, že jeho země bude na dnešním mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN požadovat novou rezoluci k Severní Koreji. V Jižní Koreji se konala mimořádná schůzka vlády, v zemi byl vytvořen krizový štáb a armáda vyhlásila pohotovostní stav.

Test odsoudil i vysoký komisař pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana. EU podle něj bude v kontaktu s partnery, aby v reakci na tyto „nezodpovědné kroky“ KLDR projednali případná adekvátní opatření.

Za porušení rezoluce RB OSN označila severokorejský jaderný test Moskva. Rozhodný nesouhlas s postupem Pchjongjangu vyjádřila také Čína, která je vůči severokorejskému režimu jinak dlouhodobě shovívavá. Podle analytiků ale není pravděpodobné, že by Peking podporoval zpřísnění sankcí.

Je jaderný program KLDR nebezpečný?

Podle odhadů odborníků KLDR vyrobila plutonium pro šest až osm atomových bomb. Zatím ale zřejmě nedisponuje efektivní jadernou pumou tak malou a lehkou, aby ji mohla umístit na raketu. Má sice podle odhadů přes 800 balistických střel, jejich schopnost zasáhnout cíl je ale nejistá. Větší ohrožení nyní představují stovky raket krátkého doletu, které mohou zasáhnout Jižní Koreu a většinu Japonska.

KLDR si hraje s ohněm

V prosinci 1985 se Severní Korea připojila ke Smlouvě o nešíření jaderných zbraní, ale v lednu 2003 od ní odstoupila. Prvně otestovala jadernou zbraň v říjnu 2006. Rada bezpečnosti OSN poté na komunistický režim v Pchjongjangu uvalila sankce a západní mocnosti na něj vyvinuly diplomatický nátlak, aby svůj nukleární program zastavil. Severní Korea před nedávnem pohrozila, že provede další zkoušku, jestliže se jí RB OSN za sankce neomluví.

Jejich zpřísnění rada žádala naposledy na počátku dubna, kdy KLDR vypustila balistickou raketu. Pchjongjang tvrdil, že vynesl na oběžnou dráhu komunikační satelit, svět to ale považoval za test rakety dlouhého doletu a Severní Koreu za to velká část mezinárodního společenství tvrdě kritizovala.

Vydáno pod