V sobotu si Německo zvolí nového prezidenta

Berlín - Německo si v sobotu zvolí na příštích pět let nového prezidenta. Favoritem je obhájce úřadu Horst Köhler, kterého podporují i téměř tři čtvrtiny občanů. Jeho hlavní soupeřka Gesine Schwanová naopak v poslední době ztrácí, hlavně kvůli kontroverzním výrokům o bývalém totalitním východoněmeckém režimu. O příští hlavě státu rozhoduje Spolkové shromáždění, v němž zasednou poslanci i delegáti spolkových zemí a které se k tajné volbě schází jednou za pět let na svátek ústavy 23. května.

Bývalá rektorka Evropské univerzity Viadrina ve Frankfurtu nad Odrou a vládní koordinátorka německo-polské spolupráce Schwanová kandiduje proti bývalému šéfovi Mezinárodního měnového fondu (MMF) už podruhé. Třetím kandidátem je komisař z televizního seriálu Místo činu Peter Sodann, podporovaný postkomunistickou Levicí.

Schwanové škodí kontroverzní výroky o bývalé NDR a hrozících nepokojích

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

V německém ústavním pořádku nemá prezident velké pravomoci. Úřad dosud vykonávalo devět mužů; kdyby sociálnědemokratická kandidátka Schwanová zvítězila, stala by se první ženou v prezidentském křesle. Její šance ale klesají - v neposlední řadě i kvůli nedávným kontroverzním výrokům. Varovala například před údajně hrozícími sociálními nepokoji v důsledku hospodářské krize. Köhler, kterého podporuje konzervativní blok CDU/CSU a liberální FDP, její slova označil za vyvolávání paniky a distancovali se od nich i čelní sociální demokraté.

Schwanová vyvolala minulý týden velké pobouření, když v rozhovoru pro berlínský deník Tagesspiegel odmítla někdejší Německou demokratickou republiku označit za bezprávný stát. Takový pojem podle ní naznačuje, že bezprávím bylo vše, co se v komunistické zemi dělo. „Tak daleko bych v hodnocení NDR nezacházela,“ poznamenala Schwanová, přičemž zdůraznila, že NDR nebyla ani právním státem. Její výrok jí zřejmě cestu do berlínského zámku Bellevue definitvně uzavřel.

Politoložka Schwanová žila v Západním Berlíně a v západním Německu, ale za studií v 70. letech pobývala na univerzitách ve Varšavě a Krakově v tehdy komunistickém Polsku. Nicméně podle berlínské zpravodajky Hany Scharffové byla vždy odpůrkyní komunismu. Schwanovou přesto ostře kritizují samotní sociální demokraté i Zelení, kteří ji ještě nedávno jasně podporovali. Nemůže zřejmě počítat ani s možná rozhodujícími hlasy uskupení Svobodní voliči, které už vyjádřilo podporu Köhlerovi. Hlasy postkomunistů by ji mohly podpořit až v případném třetím kole volby.