New York hlásí pokus o teroristický útok na synagogy

New York - Agenti amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) zadrželi v New Yorku ve středu večer místního času (dnes ráno SELČ) čtyři muže, které obviňují z přípravy bombového útoku na synagogy ve čtvrti Riverdale v Bronxu. K zatčení došlo po dlouhodobém sledování podezřelých, které začalo v Newburghu ve státě New York. Čtveřice zatčených vypovídala o svých kontaktech na militantní islámské skupiny ze zahraničí, podle FBI se ale nic takového neprokázalo. Zatčení nicméně uvedli, že chtěli proti Spojeným státům vést svatou válku.

Policie na skupinu přišla z vlastní iniciativy teroristů. Informátor FBI se loni v červenci s sešel s Jamesem Cromitiem alias Rahmanem, který si mu stěžoval na situaci v Afghánistánu. Od nastrčeného agenta v domnění, že jde o obchodníka, požadoval zbraně s tím, že „chce pro Ameriku něco udělat“. Ten mu dodal nefunkční makety zbraní i plastické trhaviny včetně rakety Stinger.

FBI uvedla, že útočníci chtěli odpálit auto s výbušninou před synagogou a židovským centrem v Bronxu. Teroristé také sledovali provoz na vojenském letišti a základně Národní gardy v Newburghu, kde chtěli zaútočit zmíněnou raketou na ljedno z letadel. Když začali svůj plán realizovat a umístili falešné bomby u synagogy v Riverdale, policie šla najisto a všechny podezřelé pozatýkala.

V USA byli zatčeni čtyři teroristé (zdroj: ČT24)

„Vyšetřování trvalo rok. Měli jsme tajný tip a zaměřili jsme se na čtyři jedince, kteří chtěli v Bronxu vyhodit do vzduchu dva židovské cíle a sestřelit vojenská letadla na Stewartově letišti,“ uvedl náměstek ředitele FBI Joe Demarest.

Obviněným hrozí až doživotí

Zadržení byli identifikováni jako James Cromitie, David Williams, Onta Williams a Laguerre Payen. Používali však přezdívky, které měly vesměs muslimskou podobu, jako Abdul Rahman, Daúd, Hamzá Amin či Almondo. Čtveřice je obviněna ze spiknutí s cílem hromadné vraždy výbušninou a ozbrojování a sestřelování letadel. Za každé z těchto obvinění jim hrozí až doživotní vězení. 

Starosta NY Bloomberg:

„Tento poslední pokus o útok na naše svobody ukazuje, že hrozby proti New Yorku jsou bohužel reálné a že v boji proti terorismu nesmíme polevit v bdělosti.“

Starosta New Yorku Michael Bloomberg upozornil, že plánované útoky dokazují nebezpečí, které New Yorku trvale hrozí. „FBI i oficiální představitelé upozorňují ale na to, že nešlo o nijak propracovaný teroristický plán a že se podařilo mezi teroristy relativně brzy infiltrovat. Podle všeho neměli zřejmě žádné jiné kontakty na teroristické skupiny,“ informoval zpravodaj České televize ve Spojených státech Michal Kubal.

Čtveřice teroristů prý chtěla pomstít muslimy v Afghánistánu

Spiklenci tvrdili, že se chtějí pomstít za zemřelé muslimy v Afghánistánu, hlavní podezřelý prohlašoval, že tam má rodinu, a tvrdil, že má kontakty na militantní islamské skupiny ze zahraničí. Nic takového se ale prokázat nepodařilo.

  • Agenti FBI zatýkají muže, kteří údajně plánovali teroristické útoky na území Spojených států. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/876/87522.jpg
  • Michael Bloomberg autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/681/68064.jpg