Obama peníze na zavření Guantánama zatím nedostane

Washington - Americký Senát dnes odmítl dát administrativě prezidenta Baracka Obamy peníze na zrušení kontroverzní věznice na základně Guantánamo na Kubě. Zároveň se postavil i proti převozu zadržených přímo do Spojených států. Řadě demokratů se nelíbí, že prezident žádá peníze na zrušení věznice, v níž je zadržováno 240 lidí, aniž předložil plán, jak s vězni naložit. Prezident chce své záměry ohledně Guantánama představit ve čtvrtek. Zavřít toto vězení nařídil krátce po svém nástupu do funkce.

„Nechceme je,“ řekl k případnému převozu vězňů do USA vůdce demokratické většiny v Senátu Harry Reid. Je jedním z těch, kdo odmítají, aby zadržení z Guantánama byli ve Spojených státech souzeni nebo si tam odpykávali trest. „Americké věznice jsou zpravidla pro americké občany,“ citoval dnes list Washington Post vůdce republikánské menšiny v Senátu Mitche McConnella. „Toto jsou teroristé ze zahraničí, kteří byli zadrženi na bojovém poli ve válce proti teroru,“ řekl McConnell. Guantánamo považuje za „perfektní místo“ pro tyto údajné teroristy.

Řada republikánů v uplynulých týdnech volala po tom, aby vězení na Guantánamu zůstalo v provozu, protože porušování lidských práv, k němuž tam docházelo, je podle nich věcí minulosti. A varují před tím, že údajní teroristé, které se nepodaří usvědčit, by se mohli ocitnout na svobodě v USA.

Nejde o první případ, kdy se Obama dostal do politicky obtížné situace, v níž se snaží najít rovnováhu mezi opatřeními nezbytnými pro národní bezpečnost a svými volebními sliby. Minulý týden Obama oznámil, že zachová kontroverzní vojenské tribunály k souzení některých osob podezřelých z terorismu vězněných na Guantánamu. Dnes soud rozhodl o tom, že Spojené státy mohou některé podezřelé z terorismu na Guantánamu zadržovat po neomezeně dlouhou dobu.

Minulý týden zamítli Obamovu žádost o 80 milionů dolarů pro ministerstvo obrany a spravedlnosti na uzavření Guantánama do ledna příštího roku zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů.