Mexickou chřipkou se nakazilo téměř 9000 lidí, 74 zemřelo

Ženeva - Prasečí chřipkou se zatím nakazilo přes 8 800 lidí ve čtyřiceti zemích. Nový vir A(H1N1) dosud připravil o život 74 osob. Informovala o tom Světová zdravotnická organizace (WHO), která o nové chřipce jedná na výročním zasedání v Ženevě. První případ prasečí chřipky se objevil i v Řecku. Ve Spojených státech podlehl nemoci šestý člověk. Také v Japonsku stoupá počet nakažených - potvrzených je 96 případů.

Generální ředitelka WHO Margaret Chanová dnes v Ženevě řekla, že velké riziko by mohlo ale představovat to, pokud by se vir A(H1N1) změnil a spojil se se smrtícím virem ptačí chřipky H5N1. U toho se totiž zatím přenos z člověka na člověka neprokázal, zatímco u viru takzvané prasečí chřipky ano.

Nejvíc nakažených je podle údajů WHO v USA, kde zdravotníci evidovali přes 4 700 pacientů. Mexický ministr zdravotnictví José Ángel Córdova dnes řekl, že v Mexiku lékaři potvrdili 3 646 případů. Kanadské úřady zaznamenaly 496 nakažených. Japonsko ohlásilo 125 nemocných, Španělsko 103, Británie 101. V sousedním Německu je 14 případů, v Rakousku pak 1. V Česku se zatím žádný případ nepotvrdil. Většina lidí si vir přivezla z cesty do Mexika či Spojených států, někteří se ale nakazili od nemocných přímo ve své vlasti.