Češi si k Jadranu mohou nabalit více paštik a řízků

Praha - Do Chorvatska bude možné od konce května dovézt ze zemí Evropské unie deset kilogramů potravin živočišného původu na osobu, dosud to byl jeden kilogram. Ředitel Chorvatského turistického sdružení v Praze Antun Plenkovič dnes oznámil, že 20. května vstoupí v platnost nová Směrnice o podmínkách dovozu potravin živočišného původu v osobních zavazadlech, která limity zvyšuje. Český konzul v Záhřebu Pavel Bednář to nepotvrdil, více informací prý bude mít k dispozici v pondělí.

České cestovní kanceláře změnu vítají. Podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury si po oslabení koruny vůči euru bude chtít řada českých turistů vzít s sebou k Jadranu více potravin než loni. Kurz chorvatské měny se odvíjí od kurzu eura.

Problém dovozu potravin do Chorvatska se stal jedním z hlavních témat v českých médiích přesně před rokem. Chorvaté tenkrát vydali úplný zákaz dovozu mléčných a masných výrobků, což Češi nelibě nesli. Po nátlaku mimo jiné českých cestovních kanceláří a chorvatských hoteliérů se Chorvati v červnu vrátili k limitu jeden kilogram.

Chorvatsko je dlouhodobě nejoblíbenějším prázdninovým cílem Čechů. Loni sem podle oficiálních údajů zavítalo 629 tisíc českých rekreantů, což je o sedm procent méně než předloni. Někteří odborníci pokles připisují právě loňským zmatkům kolem dovozu potravin a povinných formulářů pro děti. Formuláře zavedli Chorvati počátkem května loňského roku pro děti do 18 let, které cestují na Jadran bez rodičů. Pro letošní sezonu nejsou formuláře třeba.