Kvůli mexické chřipce uzavřeli v New Yorku tři školy

New York - Starosta New Yorku uzavřel 3 zdejší školy kvůli výskytu viru takzvané mexické chřipky. Nákazu lékaři objevili u zástupce ředitele jedné z nich. Je v kritickém stavu. Spojené státy mezitím oznámily, že na virus H1N1 zemřel v USA už čtvrtý člověk. Šíření nákazy se sice celosvětově zpomaluje, Světová zdravotnická organizace ale varuje před optimismem. Virem prasečí chřipky se infikovalo přes 7,5 tisíce lidí a přes 60 jich zemřelo.

Světová zdravotnická organizace (WHO) zaznamenala za posledních 24 hodin přes tisícovku nových případů nákazy mexickou chřipkou. Celkem jich je na světě už 7520. Na nemoc zatím prokazatelně zemřelo 65 osob, do toho ovšem není zahrnuta nejnovější oběť z USA. Zdejší úřady včera oznámily, že na infekci virem H1N1 zemřela již minulý týden žena z Arizony. Infekci u ní potvrdily laboratorní testy. 

Svět ještě nemá to nejhorší za sebou 

Nákaza se rozšířila i v několika newyorských školách. U stovek dětí se projevily příznaky chřipky, z toho u čtyř testy potvrdily nákazu virem H1N1. Starosta New Yorku Michael Bloomberg proto nařídil tři školy z Queensu dočasně zavřít, o vyučování tak na několik dní přijde až 4500 školáků. Nemocí se nakazil i zástupce ředitele jedné ze škol, ten je v tak vážném stavu, že musel být dokonce napojen na dýchací přístroj. 

Generální ředitelka WHO Margaret Chanová dnes varovala, že náznaky ústupu epidemie v jejím epicentru v Severní Americe neznamenají, že svět má nejhorší za sebou. „Práce našich laboratoří naznačuje velkou přenosnost viru, takže očekáváme další šíření epidemie v rámci menších oblastí i celých regionů,“ uvedl Keiji Fukuda, náměstek ředitelky WHO. 

První případy nákazy nově hlásí Peru a Malajsie. Oba případy souvisí s návštěvou pacienta v USA.