Boje v Pákistánu pokračují, armáda dočasně zrušila zákaz vycházení

Islámábád - Pákistánská armáda dočasně na osm hodin zrušila zákaz vycházení v údolí Svát na severozápadě země. To mělo umožnit civilistům opustit oblast intenzivních bojů. Ve Svátu a jeho okolí od konce dubna vede armáda ofenzivu proti ozbrojencům hnutí Taliban. Před boji, jejichž bilance se blíží tisícovce mrtvých, už uprchlo více než 830 tisíc místních obyvatel. Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) vyzval mezinárodní společenství k masivní pomoci, jež by odvrátila hrozící humanitární tragédii.

Pákistánská armáda zaútočila proti Talibanu koncem dubna ve dvou okrscích v blízkosti Svátu. V samotném údolí, které bývalo turistickým rájem, začaly boje minulý týden. Smyslem rozsáhlé ofenzivy je zastavit šířící se vliv Talibanu, který znepokojil Spojené státy a další západní spojence Pákistánu, vybaveného jadernými zbraněmi. Armáda dosud tvrdí, že při bojích nebyli zabiti žádní civilisté, ale tyto informace nejde ověřit z žádných nezávislých zdrojů. Během ofenzivy zatím zahynulo 935 talibanců a 48 vojáků.

Údolí Svát leží v blízkosti afghánských hranic a také v sousedství pákistánských Federálně spravovaných kmenových území (FATA), kde má silnou pozici al-Káida i Taliban a kde se podle předpokladů USA může skrývat i šéf al-Káidy Usáma bin Ládin.

Proti Talibanu se bojuje i v sousedním Afghánistánu

Při bojích na jihu Afghánistánu zabily dnes místní ozbrojené síly 22 příslušníků Talibanu, včetně tří velitelů. Podle mluvčího guvernéra provincie Hílmand zaútočily skupiny ozbrojenců hnutí Taliban na dvě policejní kontrolní stanoviště v okrsku Nauzád, zmocnily se jich a přinutily policisty k úprku. Policie zahájila protiútok a s pomocí letectva zabila 22 ozbrojenců.

Pákistánský voják
Zdroj: ČT24
Vydáno pod