Zemřel sponzor gruzínské opozice Patarkacišvili, policie úmrtí vyšetřuje

Londýn/Tbilisi - Jeden z nejbohatších gruzínských podnikatelů a vůdce opozice  Badri Patarkacišvili zemřel v úterý v Londýně na infarkt. Byznysmen financoval opoziční kampaň proti prezidentovi Michailu Saakašvilimu a kandidoval proti němu i v lednových volbách. V Gruzii čelil obvinění z údajného pokusu o státní převrat a obviňoval tamní úřady, že se ho pokoušejí zabít. Žil v exilu v Británii a Izraeli. Britská policie úmrtí vyšetřuje jako podezřelé a očekává výsledek nařízené pitvy.

Mluvčí policie v hrabství Surrey uvedla, že policie při vyšetřování vzala do úvahy i eventuálně možnou souvislost s otravou někdejšího ruského špiona Alexandra Litviněnka v listopadu 2006 v Londýně. V bytě ani na těle Patarkacišviliho ale nebyly podle policie nalezeny žádné stopy radioaktivity.

„Stalo se to okolo jedenácté v noci v Badriho domě za Londýnem. Nakolik vím od jeho blízkých, bylo to srdce,“ sdělil agentuře Reuters ruský miliardář Boris Berezovskij, který býval Patarkacišviliho obchodním partnerem a také žije v britském exilu. Patarkacišvili nebyl podle Berezovského nemocný, ale při úterní schůzce si na srdce stěžoval.

Za velkou ztrátu pro Gruzii označil Patakracišviliho úmrtí někdejší prezident Eduard Ševardnadze. „Ztratili jsme dobrého a významného podnikatele, který byl hodně činný také v charitě. Jedinou věc, kterou neměl dělat, bylo kandidování na prezidenta. Mohl být perfektním předsedou vlády, protože byl chytrý a věděl jak vydělat peníze,“ řekl Ševardnadze v ruské televizi.

Dvaapadesátiletý Patarkacišvili byl vůdčí silou opozičních protestů, které loni na podzim vypukly proti prezidentovi Saakašvilimu; opozici pomáhal i jako spoluvlastník populární televize Imedi. Avšak poté, co Saakašvili potlačil demonstrace a umlčel Imedi, žil milionář střídavě v Británii a Izraeli, protože ve vlasti byl stíhán za údajný pokus o státní převrat a další těžké zločiny.

Patarkacišvili tato nařčení odmítal a naopak obviňoval úřady, že se ho pokoušely zabít. „Mám 120 bodyguardů, ale vím, že to nestačí,“ prohlásil nedávno v britském tisku. Nyní v opozičních kruzích v Gruzii zaznívá podezření, že došlo na jeho slova. Ale opoziční předáci připouštějí, že se nic nedá podniknout, dokud lékaři přesně nezjistí příčinu smrti.

Loni v záři bývalý gruzínský ministr obrany Irakli Okruašvili obvinil Saakašviliho, že ho v roce 2005 nabádal k Patarkacišviliho vraždě, ale posléze toto nařčení odvolal. Právě aféra okolo Okruašviliho rozpoutala opoziční demonstrace, na které Saakašvili posléze reagoval vyhlášením výjimečného stavu a pak i vyhlášením předčasných prezidentských voleb.

Patarkacišvili kandidoval v lednových prezidentských volbách poté, co několikrát svou kandidaturu vyhlašoval a zase stahoval. Nakonec obsadil třetí místo se sedmi procenty hlasů. Kvůli obavám ze zatčení se však do vlasti nevydal ani během kampaně. Ve volbách byl hlavou státu znovu zvolen prozápadní Saakašvili, a to hned v prvním kole s jasnou převahou 53 procent hlasů. Opozice sice výsledek odmítala uznat, ale marně se dožadovala vyhlášení druhého kola. Podle pozorovatelů za protesty byla už i příprava na jarní parlamentní volby.

Patarkacišvili ke jmění přišel během chaotické privatizace v 90. letech v Rusku, kde byl také stíhán za údajnou zpronevěru. V jednu dobu jeho podnikání zahrnovalo i největší ruskou automobilku AvtoVaz, ropnou společnost Sibněft a hliníkárenský koncern Rusal. Po obvinění se však většiny podílů vzdal.

Vydáno pod