Američtí scenáristé ukončili stávku a vrátili se do práce

New York/Los Angeles - Američtí filmoví a televizní scenáristé v noci na dnešek odhlasovali ukončení stávky, která trvala tři měsíce, a vrátili se do práce. Pro ukončení stávky se vyslovilo přes 92 procent z 3775 členů Sdružení filmových a televizních scenáristů (WGA). Vedení sdružení v neděli jednomyslně schválilo dohodu dosaženou s hollywoodskými filmovými studii a členskou základnu vyzvalo, aby ji rovněž podpořila.

Jenom ekonomiku okresu Los Angeles, kde se studia nacházejí, vyšla stávka na 2,2 miliardy dolarů. „Nejvíce prodělaly televizní a filmové společnosti, ale také odbory, které musely po 3 měsíce vyplácet svým členům na podporu v nezaměstnanosti,“ uvedl Dušan Neumann, spolupracovník ČT z Pensylvánie.

Stávka amerických filmových a televizních scenáristů ovšem nezasáhla jen samotná studia, ale i další podnikatele jako například provozovatele limuzín, květináře, dodavatele občerstvení nebo restauratéry. Kvůli stávce se také nekonal ceremoniál udílení Zlatých globů.

„Přestože dohoda možná není perfektní a zasloužili bychom si víc, naše stávka byla úspěšná,“ uvedli ve svém prohlášení šéfové WGA Patric Verrone a Michael Winship.

Hlavním požadavkem scenáristů byl vyšší podíl z placeného stahování filmů z internetu. Odbory původně usilovaly o 2,5 procenta z hrubých příjmů distributora, zatímco studia chtěla sazbu udržet na 0,3 procenta. Předběžně by to mělo být 0,7 procenta (po prvních 50 000 stažených filmech a 100 000 televizních pořadech).

Podle odhadů by příjmy ze stahování filmů a televizních epizod měly ke
konci loňského roku dosáhnout 315 milionů dolarů (5,5 miliardy korun) a
téměř 1,2 miliardy dolarů do roku 2011.

Schválení dohody, a tím i ukončení stávky scenáristů, zřejmě pomůže studiím zachránit zbytek sezony 2007/2008 včetně jubilejní 80. oscarové show 24. února.

Asi 10 500 scenáristů vstoupilo do časově neomezené stávky loni 5. listopadu. I když oficiální jednání WGA s vedením hollywoodských studií byla přerušena začátkem prosince, obě strany obnovily neformální rozhovory zhruba v polovině ledna.