Ševardnadze vyzval Saakašviliho k odstoupení

Tbilisi - Gruzínský exprezident Eduard Ševardnadze dnes označil situaci v Gruzii za katastrofální a vyzval současného prezidenta Michaila Saakašviliho, aby umožnil její řešení odstoupením z funkce. Ševardnadze to řekl v rozhovoru pro agenturu AP, v němž dále upozornil, že by se situace v zemi mohla snadno vymknout kontrole.

„Situace v Gruzii je v současnosti velmi napjatá, řekl bych dokonce katastrofální,“ řekl Ševardnadze, který působil také jako sovětský ministr zahraničí v dobách reformátora Michaila Gorbačova. Opozice, která už měsíc demonstruje za Saakašviliho odstoupení, je podle Ševardnadzeho „velmi silná“. Exprezident varoval, že pokud nedojde k brzkému řešení, situace se může vymknout kontrole.

„Opozice je velmi dobře organizovaná, velmi silná. Nikdy jsme ještě v zemi neměli tak silnou opozici,“ zdůraznil známý politik. Poukázal na to, že mnoho opozičních předáků jsou vůdčí postavy takzvané revoluce růží v roce 2003, která vynesla k moci Saakašviliho. Postupně se s ním však rozešli a nyní jej obviňují z autoritářských tendencí a špatného vedení v loňském konfliktu s Ruskem o Abcházii a Jižní Osetii.

„Kdybych byl na jeho místě, odstoupil bych,“ dodal Ševardnadze.

Pondělní přímá jednání opozičních předáků se Saakašvilim, do nichž byly vkládány určité naděje na zklidnění situace, skončila bez výsledku. Opozice proto slíbila vystupňovat své každodenní protesty před budovou parlamentu, dokud prezident neustoupí. Protesty začínají být stále vyhrocenější a dochází ke srážkám s policií. Část opozice je ochotna se Saakašvilim ještě jednat, část ale požaduje jedině jeho demisi.