Údajný nacistický dozorce „Ivan Hrozný“ už je v Německu

Mnichov - Někdejší nacistický dozorce z koncentračního tábora John Demjanjuk už je v Německu, byl sem deportován z USA kvůli obvinění německých úřadů, že se podílel na smrti několika tisíc Židů za druhé světové války. Údajně sám vodil Židy do plynových komor, za to si vysloužil přezdívku Ivan Hrozný. Demjanjuk ale veškerá obvinění popírá. Jeho právníci převozu do poslední chvíle bránili kvůli jeho údajnému špatnému zdravotnímu stavu. Americké soudy ale před několika dny definitivně rozhodly, že Demjanjuka do Německa vydají.

Demjanjuk byl po přistání v Německu převezen do vazební věznice v Mnichově-Stadelheimu, kde se podrobil zdravotní prohlídce. Jak informovala zpravodajka ČT Hana Scharffová, jeho stav je podle lékařů stabilní. Vězeň je v cele s pečovatelskou službou. Demjanjukův právník Günther Maull potvrdil, že jeho klient rozuměl více než dvacetistránkovému zatykači, který mu přečetl soudce. Ve Stadelheimu byl shodou okolností vězněn i Adolf Hitler po zosnování neúspěšného puče v roce 1922.

V březnu letošního roku mnichovský státní zástupce vydal na Demjanjuka zatykač a německé úřady požádaly o jeho vydání. Podle nich totiž v Německu existují důkazy, že se devětaosmdesátiletý Demjanjuk jako dozorce v někdejším koncentračním táboře v Sobiboru podílel v roce 1943 na vraždách 29 tisíc Židů. To ale Demjanjuk popírá a tvrdí, že byl naopak německým zajatcem a byl prý zadržován jako válečný vězeň.

Mnichovský státní zástupce hodlá vznést obžalobu během několika týdnů, jako důkaz má mimo jiné sloužit i Demjanjukova průkazka SS. Německé židovské organizace ale tlačí na to, aby se s procesem neotálelo a aby začal co nejdříve - i s ohledem na Demjanjukův zdravotní stav. Proces, pokud k němu dojde, bude jeden z posledních s nacistickými zločinci v Německu, poznamenává Scharffová.

„Všichni žijící nacističtí váleční zločinci by měli vědět, že pro ně není žádné slitování, bez ohledu na věk,“ prohlásila předsedkyně Ústřední rady Židů v Německu Charlotte Knoblochová. Demjanjukovo vydání uvítal i ředitel centra Simona Wiesenthala Marvin Hier. Wiesenthalovo centrum umístilo Demjanjuka na svém seznamu zbývajících deseti nejhorších nacistických zločinců unikajících trestu na samé čelo.

Proti Demjanjukovi bude svědčit vězeň, který přežil

Do Mnichova dorazí také Thomas Blatt, dvaaosmdesátiletý bývalý vězeň z koncentračního tábora Sobibor, který má v případu svědčit proti Demjanjukovi.

Již v pondělí byl Demjanjuk americkými agenty zadržen ve svém domě, odkud ho na kolečkovém křesle odvezli na letiště v Clevelendu, odtud byl soukromým letadlem deportován do Mnichova.

Vydání do Německa se přitom Demjanjuk dlouho úspěšně bránil. Odvolával se na svůj špatný zdravotní stav. Jeho rodina tvrdila, že je na tom tak špatně, že by nemusel převoz vydržet. Po odkladu deportace ale soud na začátku května rozhodl, že Demjanjuk je natolik v kondici, že může přelet do Německa absolvovat.