Saakašvili se s opozicí dohodl na další schůzce

Tbilisi - Gruzínský prezident Michail Saakašvili dnes prohlásil, že bude pokračovat v dialogu s opozicí. Dnešní schůzka s prezidentovými odpůrci ovšem žádné konkrétní výsledky nepřinesla. Opozice po jednání dokonce prohlásila, že prezident vnímá celou situaci odlišně. Saakašviliho odpůrci nadále tvrdí, že země je kvůli prezidentovi v krizi a budou pokračovat v protestech.

„Shodli jsme se na jednom pozitivním kroku, že dialog by měl pokračovat,“ prohlásil Saakašvili v televizi po dvouhodinové schůzce s lídry opozice, kteří požadují jeho odstoupení. „Saakašviliho vnímání situace v Gruzii je zcela odlišné od našeho,“ prohlásil ale opoziční lídr Levan Gačečiladze po jednání. Podle něj je nadále země v krizi, zatímco Saakašvili se domnívá, že vše běží dobře. Saakašviliho oponenti ale nedávají najevo přílišnou ochotu usednout s prezidentem znovu k jednacímu stolu. Někteří pokládají jednání za ukončená. „Myslím, že dnes dialog skončil,“ řekla na demonstraci Zurabišviliová.

Schůzka prezidenta a nejvyšších představitelů gruzínské opozice se uskutečnila po několika týdnech ostrých protestů, kdy do ulic Tbilisi pravidelně vyrážely tisíce demonstrantů, kteří požadovaly Saakašviliho odstoupení. Opozice obviňuje prezidenta z autoritářských tendencí a špatného postupu v loňském konfliktu s Ruskem o Abcházii a Jižní Osetii.

Dnešní schůzky se kromě Saakašviliho a Levana Gačečiladzeho zúčastnili i ministryně zahraničí Salome Zurabišviliová, bývalý velvyslanec Gruzie v OSN Iraklij Alasania a šéfka Národního fóra Kacha Šartavaová. Za vládní stranu se setkání účastnil předseda parlamentu David Bakradze.

Ještě před schůzkou představitelé opozice oznámili, že jdou na jednání s prezidentem „s konkrétními návrhy a chtějí slyšet konkrétní protinávrhy prezidenta a vlády, které oni považují za nejlepší k vyřešení krize“. Jak se ale zdá, jednání nakonec krachla, strany se dokázaly shodnout jen na tom, že se opět sejdou. Gačečiladze navíc upozornil, že protesty budou i nadále pokračovat. 

Opoziční lídr:

„Budeme bojovat, dokud Saakašvili neodstoupí.“

„Budeme bojovat, dokud Saakašvili neodstoupí, budeme bojovat za svobodu tisku a za ochranu všech našich občanů. Chceme dosáhnout svých cílů dobře promyšlenými a pokojnými kroky,“ doplnil další opoziční předák a bývalý velvyslanec Gruzie v OSN Iraklij Alasania.

Partnerem Gruzie je nyní EU

Gruzínský prezident dnes okomentoval také účast této země v programu Evropské unie zvaném Východní partnerství. Podle Saakašviliho Gruzie nenávratně vystoupila ze Společenství nezávislých států (seskupení bývalých sovětských republik pod vedením Ruska) a jejím skutečným partnerem je nyní Evropská unie.

Účast na unijním projektu Gruzii poskytuje dohodu o volném obchodu se všemi členskými zeměmi EU a zjednodušení vízového režimu. Kromě toho se budou na gruzínském území realizovat projekty EU. „Již v současnosti se za peníze EU a USA staví infrastrukturní projekty v hodnotě miliard dolarů,“ přiblížil prezident.

Na druhé straně Gruzie podle něj zachová bilaterální vztahy se všemi republikami bývalého Sovětského svazu s výjimkou Ruska. „Možná se i to ale v budoucnu změní k lepšímu,“ dodal.

Demonstrace v Gruzii
Zdroj: ČT24