Kurier o českém předsednictví: Chaos, průšvihy, trapnost

Vídeň - Chaos, průšvihy a trapnosti. Taková je podle rakouského deníku Kurier dosavadní bilance českého předsednictví Evropské unii. Podle listu se nedá mnoho očekávat ani od nové české vlády pod vedením statistika Jana Fischera. Pozitivně Kurier naopak hodnotí pražský summit EU a USA a schválení Lisabonské smlouvy.

Za české neúspěchy deník označuje řešení konfliktu v Gaze, plynové krize na počátku roku a Topolánkovu řeč v europarlamentu, v níž přirovnal americká protikrizová opatření k „cestě do pekel“. List připomíná i slova bývalého vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry, který plynovou krizi tehdy označil za „normální obchodní hádku“ mezi Moskvou a Kyjevem. Kurier rovněž cituje z rozhovoru bývalého premiéra Mirka Topolánka pro britský Financial Times. Ten na dotaz, co by v předsednictví dělal jinak, uvedl jednání o míru Gaze, které zastínila iniciativa francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Paradoxně právě řešení plynové krize a konfliktu v Gaze většinou bývá označováno za největší úspěch českého předsednictví.

Politickým vrcholem českého předsednictví se podle Kurieru stal summit EU a USA s návštěvou amerického prezidenta Baracka Obamy v Praze. Jako druhý bod list jmenuje schválení Lisabonské smlouvy v českém Senátu z minulého týdne.

Rumunsko v Entropě
Zdroj: ČT24
Vydáno pod