Putin: Cvičení NATO v Gruzii narušuje vztahy s Ruskem

Moskva - Ruský premiér Vladimir Putin kritizoval nynější vojenské cvičení NATO v Gruzii. Manévry podle něj nepomáhají snaze o obnovu vztahů mezi Moskvou a Spojenými státy a s tím souvisejících rozhovorů o dalším snížení počtů jaderných zbraní. Putin to prohlásil v dnes zveřejněném rozhovoru s japonskými novináři před návštěvou Tokia.

„Nepochybně si přejeme posílit nový pozitivní elán v rusko-amerických vztazích,“ řekl Putin podle tiskových stránek Kremlu. „Avšak pokud jde o vojenské manévry NATO v Gruzii, je to zjevný signál v opačném směru. Pro nás je to krok zpátky,“ citovala jej také agentura Reuters.

Cvičení NATO začalo v Gruzii 6. května a potrvá do 1. června. Účastní se jej tisícovka vojáků z více než desítky členských a partnerských zemí NATO. Podle Putina se tak ale aliance snaží posílit pozici prozápadního gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho, který podle Moskvy není mužem na svém místě.

Saakašvili, který už měsíc čelí výzvám opozice, aby odstoupil, vedl zemi loni v době rusko-gruzínského konfliktu o odštěpenecké gruzínské provincie Abcházii a Jižní Osetii.

„Nehledě na to všechno NATO trvalo na uspořádání vojenského cvičení v zemi. To nelze hodnotit jinak než jako podporu vládnoucímu režimu,“ řekl Putin. „Zvláště, když se bere v potaz tradiční přístup našich západních partnerů - USA a západní Evropy - k požadavkům na demokratické hodnoty. S nimi má v současné době Gruzie problémy a dané standardy tam nejsou dodržovány,“ zdůraznil Putin.