Bhuttová věděla, že se ji někdo chystá zavraždit; píše to ve své knize

Londýn - Dnes v Londýně, Pákistánu a New Yorku vychází kniha Bénazír Bhuttové, kterou bývalá pákistánská premiérka dopsala těsně před svou smrtí. Politička v ní uvažuje o vztahu islámu a demokracie. Píše v ní také, že tuší, že se na ni chystají atentáty. Bhuttová zemřela 27. prosince loňského roku při bombovém sebevražedném útoku v Pákistánu.

Bhuttová psala svou knihu s názvem Usmíření: Islám, demokracie a Západ v období, kdy se po osmiletém exilu v Londýně a Dubaji vrátila do Pákistánu, aby zde obnovila svou politickou kariéru. „Když jsem se vracela, nevěděla jsem, jestli budu žít, nebo zemřu. Loučila jsem se se svými dětmi, manželem, matkou a přáteli a nevěděla jsem, jestli jejich tváře ještě někdy uvidím,“ píše Bhuttová ve své knize.
 
Věděla totiž, že na ni teroristé chystají útok. Text je plný odkazů a detailních informací o tom, kdo a za jakých okolností měl atentáty spáchat. Mělo se jednat o čtyři sebevražedné týmy. Vedoucím jednoho z nich měl být syn Usámy bin Ládina, který se jmenuje Hamzda. Ten se ale nakonec operace, při které byla Bhuttová 27. prosince zavražděna, nezúčastnil. Okolnosti její smrti se dosud v Pákistánu vyšetřují.
 
Bhuttová také v knize popisuje, že o nebezpečí, které ohrožuje její život, informovala ještě před svým návratem do země pákistánského prezidenta Parvíze Mušarafa. Ten prý však nedělal dost, aby ji ochránil a tyto hrozby vyšetřil. „Napsala jsem mu, že pokud budu zabita radikály, bude to kvůli přívržencům militantů v jeho režimu, které jsem podezřívala z toho, že se mne chtěli zbavit, a odstranit tak hrozbu jeho režimu,“ píše v knize Bhuttová. 

Bhuttová se ve své knize věnuje i tématu islámu. Uvažuje nad jeho vztahem k západním demokraciím. Snaží se vysvětlit oběma stranám, jaká mohou být východiska k tomu, aby i radikální islám našel společné body k soužití se západním světem. Podle ní se skutečný střet civilizací odehrává uvnitř islámu, který je rozpolcený na umírněnější a radikální křídlo. Kritizuje však i politiku západních zemí, které prý svým přístupem sabotují demokracii v Pákistánu a dalších islámských zemích.