Island bude jednat o vstupu do EU

Reykjavík - Island podniká kroky ke členství v Evropské unii. Nová premiérka Jóhanna Sigurdardóttirová chce představit zákon, který umožní jednat o vstupu do unie. Země výrazně přehodnotila svůj postoj k EU a euru poté, co kvůli světové krizi zkolabovala její ekonomika. Státní krach Islandu se podařilo odvrátit jen díky výrazným škrtům ve státním rozpočtu a půjčkám od Mezinárodního měnového fondu.

„Příslušné vládní usnesení bude předloženo parlamentu,“ řekla v islandské televizi Sigurdardóttirová, podle níž tak její Sociálnědemokratická aliance plní slib daný před dubnovými předčasnými volbami - dostat zemi co nejrychleji do EU.

Sigurdardóttirová vedla od února přechodný kabinet, který měl připravit předčasné volby po odstoupení konzervativní vlády Geira Haardeho. Jeho politika zaměřená na širokou expanzi přivedla po nástupu globální krize Island téměř ke státnímu bankrotu a po bouřlivých protestech obyvatel musel kabinet v lednu odstoupit - jako první vláda na světě, která padla kvůli krizi.

Vydáno pod