Odsouzená novinářka ukončila dvoutýdenní hladovku

Teherán - Americká novinářka Roxana Saberiová ukončila po čtrnácti dnech protestní hladovku. Protestovala tak proti rozhodnutí íránského soudu, který ji odsoudil k osmiletému vězení. Dvaatřicetiletá žena, která má kromě amerického také íránské občanství, začala znovu jíst v pondělí večer, hladovku začala 21. dubna.

Roxanin otec dnes řekl, že dcera je mimořádně zesláblá a že se ji podařilo přesvědčit, aby začala znovu jíst. „Ukončila hladovku, velmi jsme si oddechli a jsme rádi, že toho nechala. Máme strach o její zdraví,“ sdělil médiím. 

Novinářka v Íránu působí šest let, zatčena byla v lednu. Íránské právo neuznává dvojí občanství, takže s ní soud jedná jako s Íránkou. Narodila se v USA íránskému otci a japonské matce. Její otec v minulosti informoval sdělovací prostředky o tom, že dcera je slabá a protestuje hladovkou, avšak íránské úřady to popíraly a tvrdily, že odsouzená je v dobrém fyzickém stavu. Saberiové právník se proti rozsudku odvolal a podle úterních zpráv by se mělo odvolací řízení konat příští týden.

Otec Roxany Saberiové
Zdroj: ČT24
Vydáno pod