Německý europoslanec brojí proti českému náhubkovému zákonu

Štrasburk - Německý europoslanec Alexander Alvaro kritizuje takzvaný náhubkový zákon, který platí v České republice. V rámci plenárního zasedání Evropského parlamentu interpeluje Alvaro kvůli zákonu Evropskou komisi a Radu EU. Alvaro, který je koordinátorem své frakce při výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní záležitosti, hovoří o české náhubkové normě jako o „bezprecedentním zákonu omezujícím svobodu projevu“.

Europoslanec se ptá Evropské komise i Rady EU, které nyní Česko předsedá, zda si jsou vědomy, že by nedávno přijatý český zákon měl precedens v jiné unijní zemi. Německý europoslanec chce také vědět, zda v souvislosti s touto právní normou nemá Brusel obavy ohledně jejího dopadu na svobodu slova. Očekává se, že Evropská komise ani Rada EU na Alvarův dotaz během interpelací kvůli nedostatku času neodpoví. Odpověď by měla být zveřejněna na internetu nejdříve na konci tohoto týdne.

„Pokud tento zákon omezuje svobodu projevu a šíření informací, stát nám musí vysvětlit, proč je nutný. Jinak může vést k utajování skutečností,“ uvedl britský europoslanec Michael Cashman.

Evropská komise si podle mluvčího vyžádá od českých úřadů podrobnosti. Zákon se nelíbí ani Mezinárodní federaci novinářů. Ta ho považuje za nebezpečný. „Ten zákon nevznikl pro veřejné blaho, nebyl navržen k ochraně českých občanů jako celku. Zdá se, že vznikl k ochraně politiků a ostatních před drobnohledem tisku,“ uvedl generální tajemník Mezinárodní federace novinářů Aiden White.

Evropská komise odpoví na dotaz europoslanců pravděpodobně až za několik týdnů. České vládě změnu nařídit nemůže. Mohla by ale stížnost posunout k evropskému soudnímu dvoru.

Kontroverzní novela českého trestního řádu zakazuje zveřejňování informací o podezřelých a obviněných během trestního řízení a také zveřejňování informací z policejních odposlechů. Norma platí v Česku od 1. dubna. V případě jejího porušení hrozí peněžní sankce nebo vězení. Podle kritiků tento zákon porušuje ústavou zaručené právo na svobodu projevu a na informace.