Ruská armáda šetří, nové uniformy nebudou

Moskva - Ruští vojáci zůstanou ve starých uniformách. Na nové stejnokroje z dílny věhlasného návrháře Valentina Judaškina v době krize nejsou zatím peníze. Armáda bude muset počkat, zatím totiž nemá na topení ani na jídlo, natož na nové uniformy. Někteří vyvolení se ale moderní uniformy přece jen dočkají, obléknou ji na slavnostní přehlídku.

„Vzhledem ke krácení výdajů nelze o nových uniformách vůbec mluvit. Letošní rozpočet nedovoluje vyčlenit prostředky na ušití stejnokrojů,“ prohlásil šéf branného výboru ruského senátu Viktor Ozerov. Rusko letos omezí finance na armádu až o 140 miliard rublů, což je asi 85 miliard korun. 

Armáda se přitom letos měla dočkat revoluce v odívání. Její nové uniformy se měly od základu změnit, zmizely by tradiční onuce i holínky. Ty mají vojáci vyměnit za nové nepromokavé boty s antibakteriální vložkou. Uniformy budou vyrobené z nejnovějších textilií se syntetickými membránami, které neroztrhá ani ostnatý drát. Generálové dokonce měli obléknout speciální vestu, která je schopna odolat střelbě ze samopalu z deseti metrů. Námořníci by zase při cestách do tropů měli mít na sobě armádní kšiltovky a šortky. 

I když armáda škrtá finance, kde může, někteří vojáci se nových uniforem přece jen dočkali. Celkem 9000 členů ruské armády si poprvé vyzkouší stejnokroje na slavnostní vojenské přehlídce v Moskvě. 

Soutěž na nové stejnokroje vyhlásilo ministerstvo obrany ještě v roce 2007, aby nahradilo uniformy z roku 1994. Přihlásily se desítky podniků, ale ve finále se rozhodovalo mezi módními návrháři Igorem Čapurinem a Judaškinem, který nakonec vyhrál. Uniforma pro řadového vojáka má vyjít na 130 tisíc rublů (skoro 80 000 Kč), šat generála dokonce na půl milionu (303 000 Kč).