V Soči se volil starosta, výsledky budou v pondělí

Soči – V pondělí budou zřejmě vyhlášeny výsledky voleb starosty černomořského letoviska Soči. Před hlasováním si protikremelská opozice stěžovala, že neměla rovné podmínky. Výsledek přitom může být důležitý pro celé Rusko. V Soči se totiž mají uskutečnit Zimní olympijské hry 2014 a nyní volený starosta bude mít vliv na rozdělování miliardových investic. Před volbami odstoupil z klání mimo jiné Andrej Lugovoj, který podle britských policistů zavraždil zběhlého agenta ruské tajné služby Alexandra Litviněnka, a vyřazen byl Alexandr Lebeděv, který vlastní podíly v letecké společnosti Aeroflot a také významném britském listu The Evening Standard.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv si nedávno v rozhovoru pro opoziční list Novaja gazeta pochvaloval předvolební kampaň v Soči a také vyzval k větší konkurenci v ruské politice, z níž za éry jeho předchůdce Vladimira Putina byla opozice fakticky vytlačena. Ale Lebeděv, který patří ke spolumajitelům Nové gazety, soudí, že z voleb byl vyloučen z politických důvodů, a kampaň v Soči označil za „špinavou“.

Z šestice zbývajících uchazečů je za hlavního favorita pokládán kandidát vládnoucí strany Jednotné Rusko Anatolij Pachomov, který současně plní funkci stávající hlavy města, za hlavního vyzyvatele pak bývalý vicepremiér Boris Němcov, který patří k vůdcům opozičního hnutí Solidarita.

Němcov si stěžuje, že vůbec nebyl připuštěn do místních televizí, propagujících starostu Pachomova, a úřady a prokremelští aktivisté se mu snažili překazit kampaň. Němcov v ní vystupoval proti výstavbě nových olympijských objektů v Soči a navrhoval některé disciplíny přenést do dalších ruských měst, kde už existuje vyhovující infrastruktura. Ale místní televize opozičního kandidáta nařkla, že prý se snažil olympiádu prodat korejským podnikatelům, a Němcov ani nedostal šanci se vyjádřit.

Němcov také podezírá úřady, že chystají „masové podvody“, jaké ani „Putinovské Rusko ještě nezažilo“, v rozsahu až 30 procent hlasů. Podle Němcovova štábu nebylo mnoha pozorovatelům dovoleno sledovat hlasování. „Tohle nelze nazvat volbami, ale jen jmenováním s prvky hlasování,“ prohlásili opoziční komunisté, kteří do klání vyslali jen šéfa místní organizace Jurije Dzaganiju.