OSN vyhlásila sankce proti severokorejským firmám

New York - Organizace spojených národů (OSN) uvalila v pátek sankce na tři severokorejské firmy kvůli jejich zbrojním aktivitám v oblasti balistických raket. Oznámil to turecký velvyslanec Baki Ilkin, předseda sankčního výboru Rady bezpečnosti OSN.

Sankce se týkají společností Korea Mining Development Trading Corporation a Korea Ryonbong General Corporation, jež obě podnikají ve zbrojním průmyslu a obchodují se zbraněmi. Třetí sankcionovanou společností je banka Tanchon Commercial Bank. Sankce spočívají ve zmrazení bankovních účtů těchto firem.

Podle agentury AP rozhodnutí světové organizace zřejmě vyvolá v Severní Koreji další protesty. Pchjongjang totiž tvrdí, že sankce nejsou férové, protože 5. dubna prý nešlo o start balistické rakety, ale o vypuštění telekomunikačního satelitu. USA, Japonsko a další země jsou ale přesvědčeny, že šlo o test balistické rakety dlouhého doletu.

Rada bezpečnosti OSN severokorejský start balistické rakety uskutečněný 5. dubna odsoudila. Tento krok je považován za porušení rezoluce 1718 RB OSN. Pchjongjang na usnesení RB OSN reagoval oznámením, že končí svou účast v šestistranných rozhovorech o denuklearizaci Korejského poloostrova a obnovuje jaderný program a činnost svého reaktoru v Jongbjongu. Severní Korea také vypověděla inspektory Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) i americké experty z Jongbjongu.

Vydáno pod