Moskva chce novou odzbrojovací smlouvu do konce roku

Řím - V Římě začaly rozhovory o nukleárním odzbrojení mezi Ruskem a Spojenými státy. Vyjednavači obou velmocí jednají o nové dohodě, která má nahradit smlouvu Start 1 z roku 1991. Ruský vyjednavač uvedl, že Moskva ji chce připravit nejpozději do konce roku. Na nových jednáních o snížení počtu jaderných zbraní se dohodl ruský prezident Dmitrij Medvěděv se svým americkým protějškem Barackem Obamou na své první schůzce ve Štrasburku.

Podle hlavní americké vyjednavačky Rose Gottemoellerové byla dnešní jednání v Římě velmi produktivní. Její ruský protějšek Anatolij Antonov dodal, že Moskva chce novou smlouvu připravit do konce roku.

Cílem dnešní schůzky nebyla žádná konkrétní opatření, šlo jen o přípravu procesu jednání, která budou pokračovat schůzkou ministrů zahraničí. „Šlo o technické setkání a delegace se dohodly, že se znovu setkají v květnu ve Washingtonu, datum zatím nebylo stanoveno,“ řekla agentuře mluvčí amerického velvyslanectví v Římě.

Jednání mezi Ruskem a USA nebude zřejmě tak idylické, jak by se mohlo zdát. Obě země budou hájit své zájmy. Obtíže nejspíš nastanou při rozhodování, které jaderné hlavice při redukci jejich počtu vlastně počítat a zda by hlavice odstraněné z raket měly být zničeny.

Smlouva START 1, která dosud upravuje odzbrojování a jejíž platnost skončí koncem tohoto roku, vedla k výraznému snížení stavu strategických zbraní. Nová smlouva by ji měla nahradit.