Filipínští teroristé Itala nepropustili, ale jen přesunuli

Manila - Povstalci na jižních Filipínách svého posledního zajatce, kterého unesli s dalšími dvěma pracovníky Mezinárodního výboru Červeného kříže v polovině ledna, předali jiné skupině spolubojovníků. Původní zprávy hovořily o tom, že Eugenia Vagniho povstalci opustili a ponechali ho svému osudu. Vagni ale nadále zůstává ve stejné oblasti, jeho zdravotní stav podle filipínské policie delší přesuny neumožňuje. Vláda nabídla půl milionu pesos (asi 210 tisíc Kč) za zprávy o místě, kde se 62letý Ital nachází.

Vagni byl unesen společně se Švýcarem Andreasem Notterem a Filipínkou Mary Jean Lacabaovou na ostrově Jolo v jižní části souostroví. Do pátrání po rukojmích bylo krátce po únosu nasazeno zhruba 1000 vojáků. Únosci z islamistické Skupiny Abu Sayyafa ale pohrozili, že jednomu ze zadržovaných uříznou hlavu, pokud se armáda nestáhne. Do konce března tak vyklidilo pozice na ostrově kolem 800 vojáků. Lacabaovou nakonec povstalci propustili začátkem dubna, Švýcara o uplynulém víkendu. Vagni má potíže s chůzí kvůli kýle.

Skupina Abu Sayyafa, která vznikla počátkem 90. let a je podezřelá ze spolupráce s teroristickou sítí al-Káida, je únosy nechvalně proslulá. Poslední velký únos spáchala v roce 2001, kdy se jí podařilo v jednom z pobřežních letovisek zajmout 20 turistů včetně tří Američanů. Tři zajatce tehdy únosci usmrtili. Skupině je také přičítána odpovědnost za atentát na trajekt nedaleko filipínské metropole Manily v roce 2004, při němž zahynula více než stovka lidí. Vůdci Skupiny Abu Sayyafa byli ale na přelomu let 2006 a 2007 zabiti při střetech s armádou a organizace od té doby není již tak aktivní. Odhaduje se, že na ostrově Jolo a na sousedním ostrově Basilan působí asi 350 jejích členů.