EK ve středu představí návrhy pro zvýšení kontrol hranic EU

Brusel - Evropská komise chce ve středu odsouhlasit návrhy pro zvýšení kontrol vnějších hranic Evropské unie. Návrhy počítají se zpřísněním některých opatření, cizinci cestující do EU budou muset například poskytovat úřadům otisky prstů. Unie chce zavést registr vstupů a odjezdů lidí z nečlenských států.

Jeden z návrhů, které mají pomoci s monitorováním nelegálního přistěhovalectví či s pátráním po zločincích, počítá se zavedením registru vstupů a odjezdů návštěvníků pocházejících ze zemí mimo EU. Díky němu by „sedmadvacítka“ měla mít lepší přehled o tom, kdo na její území vstupuje a kdo ho opouští. Unie by tak například získala nástroj k identifikaci těch, kteří v EU zůstávají i po vypršení víz.

Kromě toho zřejmě bude EU od členských států vyžadovat zavedení automatických kontrol na hranicích. Pomocí biometrických technologií, jako jsou třeba oční skenery, by se tak monitoroval pohyb v unii.

Než začnou návrhy platit, musí je ještě schválit Evropský parlament a členské státy EU. Ochránci lidských práv ale proti zavádění takových opatření protestují, obávají se, že údaje z kontrolních systémů by se mohly snadno zneužít nebo zratit.

Kromě nových návrhů, s nimiž nyní komise hodlá přijít, výkonný orgán unie v rámci širší protiteroristické strategie již loni navrhl, aby EU podobně jako USA schraňovala data o leteckých pasažérech. Podle tohoto doporučení by se mělo uchovávat 19 různých dat, a to po dobu až třinácti let.

Nyní aerolinky předávají úřadům jméno, datum narození a podrobnosti o příletu a odletu všech cestujících - kvůli imigračním kontrolám. V budoucnu by se k tomu měly ale podle tohoto návrhu připojit i další údaje: kromě čísel a platebních informací třeba data rezervací a vydání letenky, adresa kupujícího či informace o prodejci, zavazadle nebo místě v letadle.