Česko kvůli Ahmadínežádovi opustilo světovou konferenci proti rasismu

Ženeva - Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád označil Izrael za zemi s „rasistickou vládou“, která ovládá palestinská území. Ahmadínežád to dnes řekl na ženevské konferenci OSN proti rasismu. Na protest proti tomuto vyjádření opustila konferenci řada zemí včetně České republiky. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy vyzval po Ahmadínežádově vystoupení Evropskou unii, aby prokázala „extrémní ráznost“. Projev íránského vůdce označil za „nepřípustnou výzvu k rasové nenávisti“.

„Podobně jako řada našich demokratických partnerů - ať již jsou z řad členů EU nebo nejsou - totiž nemůžeme připustit, abychom svou přítomností legitimizovali zcela neakceptovatelné protiizraelské útoky, tedy opakování událostí, které silně negativně poznamenaly předchozí konferenci v roce 2001,“ vysvětlilo české ministerstvo zahraničí, proč se česká reprezentace rozhodla konferenci opustit.

Ahmadínežád v Ženevě: diplomatické roztržky a popuzené západní země

Ve své řeči nešetřil íránský prezident Izrael, ale ani Spojené státy a Evropu. Řekl, že destabilizují celý svět. Stát Izrael byl podle Ahmadínežáda vytvořen jako „výmluva za utrpení Židů“ za druhé světové války.

Někteří z účastníků konference se snažili vystoupení íránského prezidenta přerušit. Skandovali „rasista, rasista!“ a házeli na pódium různé malé předměty.

Ahmadínežád ostře kritizoval také Radu bezpečnosti OSN. Ve svém vystoupení se zmínil také o nutnosti změn, spolupráce, o lidské důstojnosti i o potřebě vytvořit „nový svět, naplněný láskou a bratrstvím“. Delegáti, kteří v jednacím sále zůstali, jeho projev odměnili aplausem.

Konference OSN proti rasismu, xenofobii a netoleranci začala v Ženevě dnes a potrvá do 24. dubna. USA a několik dalších států akci z obavy před protiizraelskými výpady bojkotují. Patří mezi ně Austrálie, Nový Zéland, Kanada, Německo, Nizozemsko, Itálie a Polsko.


Ženevská konference navazuje na svou předchůdkyni, která se konala v roce 2001 v jihoafrickém Durbanu, proto bývá označována jako Durban II. Před osmi lety se asi 170 zemí světa dohodlo na akčním programu k potírání diskriminace. I tehdejší jednání ale poznamenaly diplomatické roztržky. Kvůli protiizraelským postojům některých arabských zemí, jež chtěly sionismus definovat jako rasismus, opustily fórum delegace USA a Izraele.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu:

Izrael kritizoval Pan Ki-muna a odvolal svého velvyslance ze Švýcarska

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun se stal terčem kritiky ze strany Izraele, kterému se nelíbí jeho schůzka s Ahmadínežádem. „Bylo by lepší, kdyby se vůdci mezinárodního společenství zdrželi setkání s tímto člověkem,“ uvádlo podle agentury AFP izraelské ministerstvo zahraničí.

Izraelská vláda dokonce v reakci na konání konference a setkání švýcarského prezidenta Hanse-Rudolfa Merze s Ahmadínežádem dnes povolala svého velvyslance z alpské republiky na konzultace.