Barack Obama: Nyní očekáváme vstřícný krok z kubánské strany

Mexiko - Americký prezident Barack Obama očekává, že další krok ke zlepšení kubánsko-amerických vztahů udělá Havana. Při návštěvě v Mexiku ve čtvrtek zdůraznil, že musí vidět změny na tomto ostrovním státě, než udělá další nabídku, a namítl, že Kuba musí udělat reciproční kroky vůči USA akcemi založenými na respektování lidských práv. Podobné poselství vyslala americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová ve čtvrtek na Haiti.

Rodiny mohou bez komplikací posílat peníze a cestovat na Kubu

Obama zrušil počátkem týdne omezení, které kubánsko-americkým rodinám dosud komplikovalo cestování a zasílání peněz na Kubu. Tento krok označil za mimořádně významný pro tyto rodiny a za projev dobré vůle americké vlády, která si přeje zlepšení vztahů s Kubou.

Kubánský prezident Raúl Castro za několik hodin zareagoval na Obamova slova a řekl, že jeho vláda je připravena jednat s Washingtonem o čemkoli za podmínky, že to bude diskuse mezi rovnocennými partnery a že Washington bude respektovat „právo kubánského lidu na sebeurčení“.

„Řekli jsem americké vládě, veřejně i v soukromí, že jsme připraveni k dialogu o všem, včetně lidských práv, svobody tisku, politických vězňů, prostě o všem,“ prohlási Castro, který se ve Venezuele účastnil spolu s dalšími spojenci jednání, jež má být demonstrací jejich jednotné fronty před prvním setkáním s Obamou v pátek na celoamerickém summitu.       

Kubánsko-americké vztahy neroztají za noc 

Obama zdůraznil, že Spojené státy jednostranně nezruší embargo vůči Kubě, i když tato jejich politika je široce považována za chybnou a komplikuje vztahy USA s latinskoamerickými a karibskými státy. Vztahy zmrazené 50 let nemohou „roztát během noci“, řekl americký prezident a dodal, že Kuba může ukázat, že chce jít kupředu tím, že zruší svoje cestovní omezení pro Kubánce a nebude jim bránit ve svobodě projevu.

Kubánský prezident Raúl Castro oznámil, že je připravený jednat se Spojenými státy o čemkoli, včetně lidských práv nebo politických vězňů. Chce ale rozhovory mezi rovnocennými partnery.