Vyslanec USA jednal v Izraeli o míru a íránské hrozbě

Tel Aviv - Americký vyslanec pro Blízký východ George Mitchell dnes v Izraeli jednal s premiérem Benjaminem Netanjahuem a ministrem zahraničí Avigdorem Liebermanem o pokračování mírového procesu mezi Izraelem a Palestinou, s prezidentem Šimonem Peresem hovořil také o íránském jaderném programu. Jde o první Mitchellovu návštěvu Izraele od nástupu premiéra Netanjahua, jehož pravicová vláda odmítá možnost vzniku nezávislé Palestiny a zastavení budování dalších židovských osad.

Peres při setkání s Mitchellem prohlásil, že hrozbu íránského jaderného programu nelze řešit vojenskou silou. Zprávy o tom, že se izraelská letadla chystají zaútočit na nukleární zařízení Íránu, označil za nepodložené. Pokrok v íránské otázce podle něj závisí na mezinárodní spolupráci. Dodal, že je zapotřebí zjistit, zda dialog s Teheránem představuje skutečnou příležitost k pokroku, nebo jestli Írán jen hraje o čas. Izrael považuje Írán za nejvážnější hrozbu pro svou existenci.

Netanjahu: Palestinci musí uznat židovský charakter Izraele

Netanjahu dnes při jednání s Mitchellem prohlásil, že jeho vláda bude jednat s Palestinci o jejich státě, až Palestinci uznají židovský charakter Izraele. Lieberman předtím Mitchellovi řekl, že přístup předchozích vlád vůči Palestincům nic nepřinesl a že je třeba dosavadní politiku ústupků změnit. Lieberman podobně jako Netanjahu kladl důraz na to, že svět by měl nejen Izrael podpořit kvůli jeho bezpečnostním obavám, ale postavit se také za udržení jeho židovského charakteru. V sedmimilionovém Izraeli žije přes milion Arabů.

V rozhovorech s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem se chce Netanjahu soustředit především na hospodářské a bezpečnostní otázky a vynechat citlivá témata, jako je záležitost hranic či budoucnost Jeruzaléma a palestinských uprchlíků. Ministr vnitra Eli Išai dnes v rozhlase například řekl, že místo dvou států pro dva národy by se mělo začít jednat o dvou ekonomikách pro dva národy.




Mitchellova mise je součástí snah USA oživit izraelsko-palestinské mírové rozhovory s cílem vzniku samostatného palestinského státu. Při schůzce s Peresem Mitchell zopakoval „odhodlání USA zajistit bezpečnost Izraele a otevřít cestu k řešení (blízkovýchodní krize) vytvořením dvou států“, Palestiny a Izraele.

V pátek bude Mitchell hovořit s nejvyššími palestinskými představiteli, včetně Abbáse. Poté zamíří americký vyslanec do Káhiry k rozhovorům s egyptskými politiky.

Vydáno pod